Πύργος: Πέθανε ο 48χρονος που δέχθηκε τσίμπημα από αράχνη

Διαβάζεται σε 3'
Η αράχνη "μαύρη χήρα"
Η αράχνη "μαύρη χήρα" iStock

Στην Εντατική του Νοσοκομείου Πύργου κατέληξε ο 48χρονος που δέχθηκε τσίμπημα από αράχνη.

Κατέληξε, το απόγευμα της Πέμπτης (8/8), στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπου και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση ο 48χρονος άνδρας που δέχθηκε τσίμπημα από αράχνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το patrisnews.com, ο άτυχος άνδρας ήταν διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του “Ανδρέου Παπανδρέου” σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, και δυστυχώς εξέπνευσε.

Ο 48χρονος που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δέχθηκε το τσίμπημα χωρίς να το καταλάβει -όπως ο ίδιος είπε στους γιατρούς, κάτι που το μαρτυρά και το γεγονός πως από τους πόνους που είχε στο πόδι, πήγε να τον εξετάσει ιδιώτης ορθοπεδικός με τον ιατρό να τον στέλνει εκτάκτως στο νοσοκομείο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (7/8) η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, με την κλινική του εικόνα να είναι περίεργη, με τα συμπτώματα που παρουσίασε να παραπέμπουν σε δηλητηριώδες τσίμπημα, με το ιατρικό προσωπικό να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή.

«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ», δήλωσε στο Star η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου.

Σημειώνεται πως, η ακριβής αιτία του θανάτου θα εξακριβωθεί μετά από νεκροτομή και τις τοξικολογικές εξετάσεις.

H πιο επικίνδυνη αράχνη ζει στην Αυστραλία

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν στη χώρα μας υπάρχουν περί τα 856 είδη αράχνης, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ζει στην Κρήτη και τα Νησιά του Αιγαίου. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αβλαβείς και αποφεύγουν τους ανθρώπους. Θα έλεγε κάποιος πως έχουν λόγο ύπαρξης (όπως όλα τα πλάσματα στον πλανήτη), καθώς τρέφονται με πολλά είδη εντόμων -με τη λίστα να περιλαμβάνει και τα παράσιτα.

Παγκοσμίως, τα πιο γνωστά είδη με δυνητικά επικίνδυνα -δηλητηριώδη- τσιμπήματα είναι

  • Η «μαύρη χήρα», που εντοπίζεται στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία, σε χώρες στην νότια Ευρώπη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και σε περιοχές των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα δεν ήταν στη λίστα έως το 2014. Το δηλητήριό τους είναι νευροτοξικό και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μυϊκές κράμπες και ναυτία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν δέχεται το τσίμπημα οργανισμός που είναι εξασθενημενος, προκαλεί και θάνατο.

  • Η «καφέ χήρα», της οποίας το δηλητήριο είναι λιγότερο νευροτοξικό από αυτό της «μαύρης χήρας». Το τσίμπημα της παραμένει ικανό να προκαλέσει σημαντική ενόχληση.

Η «μαύρη χήρα» και η «καφέ χήρα» έχουν αυτό το όνομα, χάριν της τάσης των θηλυκών να καταβροχθίζουν τα αρσενικά, αφότου ζευγαρώσουν.

  • Ο «καφέ ερημίτης», του οποίου το δηλητήριο μπορεί να προκαλέσει νεκρωτική πληγή (επουλώνεται αργά και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών). Ζει στις νότιες ΗΠΑ.
  • Η redback spider ‘ευδοκιμεί’ στην Αυστραλία. Το δηλητήριό της είναι παρόμοιο με αυτό της «μαύρης χήρας». Στην ίδια χώρα υπάρχει και η Sydney Funnel-Web, μια από τις πιο επικίνδυνες αράχνες στον κόσμο. Το δηλητήριό της είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως παράλυση και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα