Πυρκαγιές: Μάχη με τον χρόνο στην Πάρνηθα – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια – Αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Πυρκαγιές: Μάχη με τον χρόνο στην Πάρνηθα – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια – Αναζωπυρώσεις στην Ηλεία
Επιχείρηση κατάσβεσης των πύρινων μετώπων στην Αττική AP Photo/Petros Karadjias

Μάχη με τον χρόνο και τις φλόγες για να μην επεκταθεί περισσότερο η φωτιά στην Πάρνηθα και στην περιοχή γύρω από την Λίμνη Μαραθώνα-Ανοιχτό το καταστροφικό μέτωπο στην βόρεια Εύβοια και διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Ηλεία.

Αδιάκοπη είναι η μάχη των αντρών της Πυροσβεστικής στις φωτιές που ισοπεδώνουν Αττική, Εύβοια, Φωκίδα και Πελοπόννησο, με τις αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων να είναι συνεχείς.

Στην Αττική, το μέτωπο στην πλευρά της Πάρνηθας αναζωπυρώνεται διαρκώς στην περιοχή πάνω από τους Θρακομακεδόνες πλέον, στα όρια του Εθνικού Δρυμού στο Κορακοβούνι, αφού πέρασε από τον αστικό ιστό των Θρακομακεδόνων. Την ίδια ώρα ανοιχτό είναι το μέτωπο στην περιοχή της Μαλακάσας, που εμφανίζει όμως σχεδόν εικόνα οριοθέτησης όπως καλύτερη είναι η εικόνα και σε Άγιο Στέφανο, Πευκόφυτο και πέριξ της Λίμνης Μαραθώνα και εκεί φαίνεται να έχει κερδηθεί το στοίχημα να μην επεκταθεί περαιτέρω η φωτιά προς τα ανατολικά και νότια.

Πυρκαγιές στην Αττική Eurokinissi

Στην φωτιά αυτή από Πάρνηθα έως Μαραθώνα επιχειρούν 856 πυροσβέστες, με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ. Επίσης, επιχειρούν 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα της αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο απολογισμός είναι ένας νεκρός και 9 τραυματίες, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα εντελώς και χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους με μετατράπηκαν σε στάχτη.

Στο Ποικίλο Όρος και στο Σούνιο οι φωτιές έχουν ελεγχθεί.

Eurokinissi

Τραγική η κατάσταση στην Εύβοια-Αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Από τον Ευβοϊκό έως το Αιγαίο καίγεται η βόρεια Εύβοια και η ένταση των ανέμων συνεχίζει να ανακατευθύνει σε σημεία που είχαν γλιτώσει την καταστροφή τις προηγούμενες ημέρες και πλέον ισοπεδώνονται και αυτά.

Στην Λίμνη έγινε μία δραματική εκκένωση χθες των κατοίκων από το Λιμενικό και από Ferry Boat, από το λιμάνι της οποίας απομακρύνθηκαν 631 άνθρωποι Οι τελευταίες εκκενώσεις ζητήθηκαν χθες για τους οικισμούς: Μαντούδι, Στροφυλία, Φαράκλα, Σπαθάρι, Μετόχι, Δαφνουσία, Τρούπη, Πύλη, Προκόπι, κατά μήκος των οποίων υπάρχουν ενεργές εστίες.

Δραματικές εικόνες στην Εύβοια Eurokinissi

Τα πλέον ανεξέλεγκτα μέτωπα είναι στην Δαφνούσσα, Σπαθάρι και έξω από το Μαντούδι με νότια κατεύθυνση. Οι φωτιές καίνε και από την βόρεια πλευρά όμως οι άνεμοι δεν τις αφήνουν να επεκταθούν προς Ιστιαία και τις σπρώχνουν προς τον νότο. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 39 οικισμοί.

Επιχειρούν 475 πυροσβέστες, με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχειρούν 4 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη, μαζί με το BERIEV-200. Επίσης, επιχειρούν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού ως πεζοπόρα τμήματα. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο που βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας, ενώ στη σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί 2 αρματαγωγά και 15 λέμβοι με 197 στελέχη για τη μεταφορά πολιτών, εφόσον χρειαστεί. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων. Ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, παραμένει σε εξέλιξη με κυριότερα μέτωπα, ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας στη Λιναριά και στα όρια με Αρκαδία, στην Νεμούτα όπου διαρκώς αναζωπυρώνεται και απειλεί το χωριό.

Καναντέρ στο Κρυονέρι Αττικής AP Photo/Michael Varaklas

Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (drones), το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ένα αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στην φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ελαία Δωρίδος Φωκίδας από πολίτη που έκανε εργασίες με χρήση τροχού και συνελήφθη, είναι εξίσου δραματική η κατάσταση. Είχε προηγηθεί τα προηγούμενα 24ωρα εντολή εκκένωσης για την Ελαία, την Καλλιθέα και τον Τολοφώνα και στη συνέχεια για τις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες Φωκίδας, ζητώντας από τους κατοίκους το «112» να κατευθυνθούν προς Ιτέα. Το μέτωπο πλέον κινείται προς Ερατεινή, Ιτέα και Μαλανδρίνο, χωρίς να απειλεί άμεσα τους οικισμούς. Επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.

Οι φωτιές σε Μεσσηνία και Λακωνία πλέον έχουν πολύ καλύτερη εικόνα και στην Λακωνία έχει οριοθετηθεί. Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Οι φωτιές σε Γρεβενά, Φθιώτιδα και Ηράκλειο έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα