ΠΙΣ στη Βουλή: “Όχι” στην παράλληλη εργασία γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα

ΠΙΣ στη Βουλή: “Όχι” στην παράλληλη εργασία γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα
Διαμαρτυρία γιατρών έξω από τη Βουλή Eurokinissi

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Εξαδάκτυλος, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 10 του νομοσχεδίου Γκάγκα, που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών

Να αποσυρθεί το άρθρο 10 από το νομοσχέδιο Γκάγκα για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρση.

Άλλωστε, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επισημάνει, σε όλες τις συζητήσεις και από την πρώτη στιγμή, την αντίθεσή του, καθώς «ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει πολιτική σοφία αποσύροντας το άρθρο 10 και να μη θεωρηθεί θέμα γοήτρου.

“Όχι” και στο άρθρο 7 για τη μερική απασχόληση στο ΕΣΥ

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος μετέφερε την αντίθεση του κλάδου και για το άρθρο 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ.

Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, τόνισε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και πρωτίστως την εκπαίδευση τους.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας, εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς και ππρότεινε τουλάχιστον τρεις μήνες από το «foundation year» να αναγνωρίζονται ως χρόνος ειδικότητας.

Κρίσεις των γιατρών

Για τις διαδικασίες κρίσης των ιατρών, υπογράμμισε ότι απαιτείται απλοποίηση μέσω αντικειμενικών κριτηρίων, μικρότερων αριθμητικά επιτροπών, στις οποίες δεν έχουν θέση οι διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ώστε οι κρίσεις να ολοκληρώνονται με ταχύτητα και με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται για τους τοκετούς, ζήτησε οι ρυθμίσεις να προσαρμοστούν στις προτάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε την αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, επαναφορά των μισθών τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και λύση στο θέμα των επικουρικών γιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, οι οποίες θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα