Πλημμύρες: 4.200 αυτοψίες σε κτίρια – Την Τετάρτη ανοίγουν οι αιτήσεις αρωγής για Λάρισα – Φθιώτιδα

Πλημμύρες: 4.200 αυτοψίες σε κτίρια – Την Τετάρτη ανοίγουν οι αιτήσεις αρωγής για Λάρισα – Φθιώτιδα
Παλαμάς Καρδίτσας Nick Paleologos / SOOC

Στις 4.200 ανέρχονται οι αυτοψίες και οι καταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ενώ συνεχίζονται οι αιτήσεις αρωγής στο arogi.gov. gr. Αναλυτικά η ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας.

“Η πλατφόρμα arogi.gov. gr έχει ανοίξει και λειτουργεί κανονικά. Ήδη έχουν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις και 1.920 προσωρινές για τους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Από αύριο θα ενταχθούν και οι περιοχές Λάρισας και Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες περιοχές. Για τις άλλες περιοχές συνεχίζονται οι αυτοψίες”, είπε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

“Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ βγαίνει νέα απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης περίπου 11 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, στα οποία εντάσσεται και η κάλυψη των αναγκών για τις ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής, η κάλυψη φτάνει στα 52 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει σε κάθε έναν που τη χρειάζεται” πρόσθεσε.

Αναφερθείς στις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200. Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες.

Απο την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως προτεραιότητα τη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων. Έχει υπάρξει σχέδιο δράσης, τόνισε και εξήγησε ότι είναι δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων.

“Μέχρι σήμερα 9 το πρωί ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ είναι 38.000 νεκρά ζώα. Μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα” πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους χοίρους, σημείωσε πως ο αριθμός που έχει δηλωθεί είναι 7.000 νεκρά ζώα και συμπλήρωσε ότι έχουν διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση όλου του αριθμού των δηλωθέντων.

Τέλος ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι “στο τρίγωνο Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα, πλην του Τρικάλων – Λάρισας, που κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, όλα είναι κανονικά. Στη Μαγνησία αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλείου. Η Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή. Το πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο και οι εργασίες συνεχίζονται”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα