Πλημμύρες: Προπαγάνδα πριν τη διάσωση – Η κυβέρνηση απαντά πάλι στην επιστήμη

Πλημμύρες: Προπαγάνδα πριν τη διάσωση – Η κυβέρνηση απαντά πάλι στην επιστήμη
Το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα, Τρίκαλα κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η κυβέρνηση εμμένει στην τακτική να απαντά στους επιστήμονες για όσα συμπεραίνουν για τις τελευταίες καταστροφές. Μετά την αμφισβήτηση στοιχείων, λοιπόν, για τις φωτιές, ήρθε η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για τις φονικές πλημμύρες.

Μετά τις απαντήσεις στο Αστεροσκοπείο για τις πυρκαγιές, το Υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) απαντά σε αναφορά επιστημόνων για τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, την ώρα που, μετά την επέλαση των έντονων καιρικών φαινομένων, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων και αγνοουμένων, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.

Η αγωνία για το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες και τα ύδατα που έπνιξαν τον θεσσαλικό κάμπο είναι έκδηλη, ενώ η χώρα θρηνεί ήδη δέκα νεκρούς.

Το υπουργείο Ενέργειας, λοιπόν, κρίνει σκόπιμο σε μια τέτοια συγκυρία να σχολιάσει κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι τα πρώτα σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με καθυστέρηση 2,5 ετών, και αυτά αναθεωρούνται κάθε έξι έτη.

Ενημερώνει, δε, πως «η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30/11/2023 και η ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας έως τις 15/7/2024».

Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούν επιστημονικά δεδομένα στο όνομα της υπεράσπισης της κυβέρνηση, ωστόσο κάθε φορά τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας:

Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με καθυστέρηση 2,5 ετών, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22/12/2015).

Τα Σχέδια αυτά αναθεωρούνται κάθε 6 έτη, με σκοπό την επικαιροποίησή τους, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές μεθόδους και δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υδρομετεωρολογικών δεδομένων, όπως π.χ. τα ύψη βροχής ανά περιοχή, τυχόν πρόσφατες πλημμύρες κ.λπ., λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε σχέση με την αναθεώρηση των Σχεδίων, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας 2007/60, η πρώτη προπαρασκευαστική ενέργεια ήταν η έκδοση της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία ΔιαχείρισηςΥΜΕΠΕΡΑΑ προς το ΥΠΕΝ για την «1η Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας», στις 3/6/2019, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Δυστυχώς, η σχετική πρόσκληση προέβλεπε την επικαιροποίηση των Σχεδίων, με βάση υδρομετεωρολογικά δεδομένα, που στην καλύτερη περίπτωση έφταναν μέχρι το 2013. Κάτι το οποίο ήταν αδόκιμο, αφού η κλιματική κρίση απαιτεί να χρησιμοποιούνται τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (οι αναθεωρημένοι χάρτες που ετοιμάζονται τώρα, έχουν τα στοιχεία μέχρι και το 2022 που περιλαμβάνουν και τον Ιανό).

Η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης από το ΥΠΕΝ έγινε στις 11/12/2019. Η απόφαση ένταξης της πράξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2020. Στις 13/5/2021 εγκρίθηκε η διενέργεια του διαγωνισμού. Στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2022 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών των προσωρινών Αναδόχων και ακολούθησε η συμβασιοποίηση των μελετών στο χρονικό διάστημα 24-30/8/2022, με συμβατική διάρκεια υλοποίησης τα 2 έτη.

Η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου δεν ήταν εφικτή, λόγω της βελτίωσης της ψηφιακής ανάλυσης των τοπογραφικών δεδομένων του εδάφους και της απαιτούμενης επικαιροποίησης των όμβριων καμπυλών, οι οποίες αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο για την ορθή εκτίμηση των ζωνών κινδύνου πλημμύρας, σε συνδυασμό με το χρόνο δημόσιας διαβούλευσης που απαιτείται.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί όλες οι σχετικές διευκρινίσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30/11/2023 και η ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας έως τις 15/7/2024, εντός μιας εξαετίας από την έκδοση των αρχικών χαρτών που έγινε τον Ιούλιο του 2018.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα