Πορείες και συγκεντρώσεις: Ο αριθμός των διαδηλωτών θα κρίνει πού θα γίνονται
Ο ρόλος του "συγκεντρωσιάρχη" και του "αστυνομικού διαμεσολαβητή" βάσει του νομοσχεδίου για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
- 24 Δεκεμβρίου 2019 07:21
Τα πάνω – κάτω στις πορείες φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος είναι να μη νεκρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα η αγορά και να ταλαιπωρούνται πολίτες και οδηγοί. «Δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος για 50 άτομα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Η πιο σημαντική αλλαγή που υπάρχει στον νέο νόμο, ώστε να μην κατεβάζουν ρολά οι καταστηματάρχες και να μένουν κινητοποιημένοι για ώρες οι οδηγοί, είναι ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα κρίνει πλέον πού θα γίνεται η πορεία αλλά και πόση διάρκεια θα έχει.
Οι διαδηλωτές, αναλόγως του αριθμού τους, μπορεί να περιορίζονται σε μια πλατεία, σε μια λωρίδα, στο πεζοδρόμιο ή σε όλο τον δρόμο.
Αυτός που θα αποφασίζει για το πού θα γίνεται η πορεία είναι ο αστυνομικός διευθυντής, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο.
Ρόλο κλειδί θα έχει ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης. Θα έχει την ευθύνη, ώστε η πορεία να είναι ειρηνική, αφού θα έχει ενημερώσει τους συγκεντρωμένους πως απαγορεύονται πάσης φύσεως αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.
Ο συγκεντρωσιάρχης πρέπει να ενημερώνει την προηγούμενη ημέρα για την ώρα, τη διάρκεια και τη διαδρομή.
Ο αστυνομικός διαμεσολαβητής θα εκτελεί χρέη συνδέσμου μεταξύ αστυνομίας και «οργανωτή» υπό το άγρυπνο βλέμμα εισαγγελικού λειτουργού.
Τα χέρια των πολιτών θα λύσει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της πορείας αλλά και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.