Πώς μπορείς να προσφέρεις ανάδοχη φροντίδα σε ένα ασυνόδευτο παιδί

Διαβάζεται σε 2'
Αναδοχή ασυνόδευτων παιδιών
Αναδοχή ασυνόδευτων παιδιών METAdrasi

Αναδοχή Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Ανοίγοντας την αγκαλιά σε παιδιά πρόσφυγες.

Η προετοιμασία για να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας σε ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά πρόσφυγες, είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μεγαλώσουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, ικανό να παρέχει την ασφάλεια και την ολοκληρωμένη υποστήριξη που χρειάζονται. Ο θεσμός της αναδοχής των ασυνόδευτων προσφύγων προσφέρει στα παιδιά αυτά, που δεν είναι δυνατόν να ζουν στη βιολογική τους οικογένεια για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τη δυνατότητα να λαμβάνουν την καθημερινή φροντίδα υποστήριξη και αγάπη που τους λείπει.

Η πρακτική της αναδοχής έχει δείξει ότι η διαμονή των παιδιών σε οικογένειες αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το βέλτιστο συμφέρον τους και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους. Ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα παιδιά η φιλοξενία σε οικογένειες μπορεί να τους προσφέρει την αγκαλιά που χρειάζονται για να νιώσουν και πάλι στοργή, τρυφερότητα και ασφάλεια.

Ο θεσμός της αναδοχής υλοποιείται στη χώρα μας από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τη ΜΕΤΑδραση συμβάλλουν στην ενίσχυση του θεσμού αναφορικά με τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες παρέχοντας πληροφόρηση, καθοδήγηση και υποστήριξη σε υποψήφιους ανάδοχους γονείς. Η αναδοχή πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας www.anynet.gr του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ανάδοχοι γονείς μπορούν να γίνουν σύζυγοι ή μεμονωμένα άτομα, με ή χωρίς παιδιά, που πληρούν τις προβλεπόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις.

Τι είπαν ανάδοχοι γονείς ασυνόδευτων παιδιών:

Η αναδοχή ήταν μια «πλούσια» διαδικασία σε συναισθήματα που μας έκανε καλύτερους γονείς, καλύτερους ανθρώπους. Mαρία Z.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την αντίδραση του πατέρα μου, όταν του ανέφερα την απόφασή μας για να γίνουμε ανάδοχοι γονείς σε ένα παιδί πρόσφυγα, που μου είπε «μα καλά, γιατί εσείς;» και του απάντησα «αν όχι εμείς, τότε ποιος;» Ελένη Π.

Η αναδοχή του μικρού Μαλίκ, η πιο υπέροχη εμπειρία της ζωής μου. Νίκος Λ.

Μάθε πώς μπορείς να προσφέρεις ανάδοχη φροντίδα σε ένα ασυνόδευτο παιδί που βρίσκεται μόνο του στην Ελλάδα. Η ΜΕΤΑδραση θα σε στηρίξει σε όλη τη διαδικασία.

Συμπλήρωσε τη φόρμα

Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ.: 214 100 8700

Email: [email protected]

Δείτε περισσότερα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα