Πώς φτάσαμε στο άγριο έγκλημα στο Δαφνί – Στον εισαγγελέα ο 47χρονος

Διαβάζεται σε 8'
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί INTIME

Υποστελέχωση, έλλειψη απαραίτητων ειδικοτήτων και προσωπικό σε κόπωση είναι μόνο μερικά από εκείνα που συνθέτουν την εργασιακή δυστοπία στο Ψ.Ν.Α. στο Δαφνί.

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 47χρονος ο οποίος σκότωσε χτες τα ξημερώματα 44χρονη ασθενή με κομμάτι από σπασμένο καθρέπτη, μέσα σε δωμάτιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί, όπου νοσηλευόταν και ο ίδιος.

Ο 47χρονος εντοπίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (19/02), ύστερα από πολύωρες έρευνες και κρατήθηκε όλη τη νύχτα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δυτικής Αττικής, υπό την συνεχή φύλαξη δύο αστυνομικών και με εντολή του εισαγγελέα θα οδηγηθεί ενώπιον του, προκειμένου να του ασκήσει ποινική δίωξη και να διατάξει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για να οδηγηθεί εκ νέου στο ψυχιατρείο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως η 44χρονη είχε εισαχθεί για νοσηλεία μόλις μία ημέρα πριν το άγριο φονικό και ο 47χρονος την τραυμάτισε θανάσιμα αφού της επιτέθηκε με ένα γυαλί από σπασμένο καθρέπτη, , ενώ τραυματίστηκε και ίδιος από τα γυαλιά. Στη συνέχεια ο νοσηλευόμενος απείλησε δύο νοσηλευτές προκειμένου να διαφύγει από το τμήμα και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Τελικά, εντοπίστηκε από τις Αρχές να περιφέρεται επί της Λ. Αθηνών, στο ρεύμα προς Σκαραμαγκά μεταξύ Αφαίας και Δαφνίου και συνελήφθη.Την αστυνομία ειδοποίησε γυναίκα που τον είδε να περιφέρεται στη μέση του δρόμου. 

Ο 47χρονος είχε μεταφερθεί στο Δαφνί τον Νοέμβριο από την ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου της Κέρκυρας, όπου τον Αύγουστο του 2023 σκότωσε μία 63χρονη με ένα στυλό και ένα ξύλινο πιρούνι. Η υπόθεση της δολοφονίας είχε εκδικαστεί τον Νοέμβριο όπου του επιβλήθηκε θεραπευτικό μέτρο, που προέβλεπε την εισαγωγή του σε δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο για πέντε χρόνια. Αντιθέτως, η 44χρονη που έχασε τη ζωή της στο Ψ.Ν.Α. είχε εισαχθεί για νοσηλεία μόλις μία ημέρα πριν το φονικό.

Οι ελλείψεις που απειλούν την ασφάλεια νοσηλευόμενων και προσωπικού

Τα ερωτήματα που ανέκυψαν μετά το άγριο έγκλημα στο Δαφνί αφορούν στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο τόσο για την προστασία των νοσηλευόμενων όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ληφθούν καταθέσεις από όλο το αρμόδιο προσωπικό στο Δαφνί, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται για όσους νοσηλεύονται γιατί διέπραξαν δολοφονία.

Εφόσον ο 47χρονος είχε τελέσει αξιόποινη πράξη συνυπάρχει – παρά την επικινδυνότητα- σε πτέρυγα με έναν οποιονδήποτε άλλο ασθενή ο οποίος εισάγεται στο Ψ.Ν.Α. υπό άλλες συνθήκες, όπως η 44χρονη; “Έτσι γίνεται, αυτή είναι η πρακτική όλα τα χρόνια. Θεωρούνται ασθενείς και είναι όλοι μαζί,”, απάντησε χθες στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Aντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Ψ.Ν.Α. (ΔΑΦΝΙ), Θωμάς Δημουλάς ανέφερε στο NEWS 24/7 πως “το ζήτημα είναι ότι δεν έχουν προβλευθεί οι διαδικασίες σχετικά με το ποιοι θα παρακαλοθούν αυτούς τους ανθρώπους, τι πρόγραμμα θεραπείας θα ακολουθήσουν κλπ. Όταν μιλάμε για θεραπεία δεν μιλάμε για φαρμακευτική αγωγή. Κάποιοι πιστεύουν πως όταν ένας άνρθωπος νοσηλεύεται σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο ή κλινική θα του κάνουν ένα ενέσιμο και θα αντιμετωπιστεί η ψυχική νόσος ενώ δεν είναι έτσι. Για να αντιμετωπιστεί η ψυχική νόσος θέλει ειδικότητες οι οποίες να χαρακτηρίζονται μέσα από την επαγγελματική τους δουλειά, να παρακολουθούν το περιστατικό και να έχουν υπόψιν τους πότε μπορεί να ακολουθήσει κάτι. Γιατί όντως υπάρχουν επαγγελματίες που επιβλέπουν αυτή τη διαδικασία”. 

Ο κ. Δημουλάς έκανε λόγο για τραγικές ελλείψεις οι οποίες “απειλούν” τους εργαζόμενους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν στα εξαιρετικά απαιτητικά καθήκοντά τους γιατροί και νοσηλευτές, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Ψ.Ν.Α. (ΔΑΦΝΙ) μίλησε για υποστελέχωση, με τους εργαζόμενους να ανησυχούν καθημερινά για περιστατικά που μπορεί να προκύψουν.  Ελάχιστο προσωπικό ανά βάρδια, εξαθλιωμένοι γιατροί και νοσηλευτές αλλά και ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως εκείνη του ψυχολόγου σε κλινική είναι μόνο μερικά από όσα συνθέτουν την εργασιακή δυστοπία την οποία αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α..

“Σαν κλινική δουλεύαμε τα τελευταία χρόνια με μία διευθύντρια και έναν επιμελητή και τώρα τελευταία ήρθε μία επιμελήτρια και γίναν τρεις για 31 ανθρώπους. Παράλληλα, στο 10ο ψυχιατρικό τμήμα οξέων περιστατικών δεν υπάρχει ψυχολόγος. Εδώ και ένα χρόνο σχεδόν έχει συνταξιοδοτηθεί μία ψυχολόγος και μία ακόμα έχει διοριστεί αλλού και δεν έχουν αναπληρωθεί αυτές οι θέσεις. Επίσης, από αυτούς που είμαστε νοσηλευτικό προσωπικό, μόνο τέσσερα άτομα έχουν παρακολουθήσει ψυχιατρική ειδικότηταΟι υπόλοιποι δεν έχουν ψυχιατρική ειδικότητα.

Στελεχώνουμε τις βάρδιες 14 άτομα μαζί με την προϊσταμένη. Σε βάρδιες είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα νοσηλευτές. Δεν είμαστε σοφρωνιστικό κατάστημα όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Είμαστε ψυχιατρικές κλινικές που θέλουν να προσεγγίσουν τον άνθρωπο όμως όταν έχουν κλείσει όλα τα ψηχογηριατρικά τμήματα και έχουμε μόνο ένα, και όλα τα άλλα βρίσκονται στις κλινικές μέσα στο νοσοκομείο, όταν νοσηλεύουμε ανθρώπους από 16 ετών έως 90, με διαφορετικές ψυχικές νόσους και τελικά όταν δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές στη δουλειά, στον θεαραπευτή που πρέπει να προσεγγίσει τον θεραπευόμενο ώστε να υπάρχει και κοινωνική επανένταξη – γιατί θα πρέπει να έρθουν κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές κλπ που θα πρέπει να δουλεύουν με αυτά τα περιστατικά και να τους ανοίγουν δρόμους – τότε η συνέπεια είναι αυτό που είχαμε χθες σαν γεγονός.

Η φαρμακευτική αγωγή σε έναν ασθενή είναι το τελευταίο και κανείς δεν θέλει να το καταλάβει. Νομίζουν ότι τους δίνουμε φάρμακα και τους κοιμίζουμε. Δεν είναι έτσι. Φυσικά και τα παίρνει τα φάρμακά του, κάνουμε εξετάσεις και φαίνεται στα επίπεδα αίματος αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι”, εξηγεί ο κ. Δημουλάς και συμπληρώνει πως “δεν υπάρχουν οι ειδικότητες που πρέπει να δουλέψουν με τέτοιους ασθενείς. Εδώ δεν είχαμε  ψυχολόγο. Οι γιατροί που έχουμε είναι ελάχιστοι και πρέπει να κάνουν εξωτερικά ιατρεία, να εφημερεύσουν, να πάρουν ρεπό, να πάνε στις έξω δομές, να δούνε και τους ασθενείς, τι να πρωτοκάνουν; Τελειώνουν την εφημερία και παραμένουν μέσα να συνεχίσουν τη δουλειά”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημουλάς στο NEWS24/7.

Παράλληλα, ο κ. Δημουλάς είπε πως στο παρελθόν έχει σημειωθεί κι άλλο περιστατικό με νοσηλευόμενο, αυτή τη φορά με τραυματισμό νοσηλευτή. “Έχει υπάρξει περιστατικό τραυματισμού υπαλλήλου από νοσηλευόμενο. Τη στιγμή που πήγε ο εργαζόμενος να ελέγξει αν οι ασθενείς ήταν καλά το βράδυ, ο νοσηλευόμενος τού επιτέθηκε και τον χτύπησε στο κεφάλι με ένα τασάκι. Είναι πολύ εύκολο να το βρει κάποιος, ό,τι έλεγχο και να κάνουμε”.

“Αν σκεφτεί κανείς ότι έχεις 9 θαλάμους σε μία κλινική με έναν μεγάλο διάδρομο, για να κάνεις τον έλεγχο με ένα άτομο και το άλλο να βλέπει μέσα ό,τι χρειάζεται, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολο. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε κι άλλο γεγονός. Μπορεί κάποιος που περνά βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο να προβεί σε αυτοχειρία. Εμείς αυτό το παίζουμε κάθε μέρα κορώνα – γράμματα και παρακαλάμε μην γίνει τίποτα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημουλάς.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για το άγριο έγκλημα

Σημειώνεται πως διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΔΕ για το άγριο έγκλημα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας:

«Την Τετάρτη 19/2/2025 και ώρα 03.15 πμ άνδρας ασθενής, ετών 46, ο οποίος νοσηλευόταν σε Ψυχιατρική Κλινική της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής με Δικαστική Απόφαση, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρο 69 του ΠΚ, επιτέθηκε σε 44χρονη γυναίκα ασθενή, που νοσηλευόταν στην ίδια Ψυχιατρική Κλινική προκαλώντας της σοβαρή σωματική βλάβη.

Στη συνέχεια ο ασθενής απέδρασε από την Κλινική, όπου νοσηλευόταν. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάνηψη του θύματος, το οποίο δυστυχώς κατέληξε. Παράλληλα κλήθηκαν, το
ΕΚΑΒ, η ΓΑΔΑ και η Άμεση Δράση και δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας.

Διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό του ασθενή φερόμενου ως δράστη. Το τραγικό συμβάν μας θλίβει βαθύτατα και εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του θύματος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα