Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ στις συλλήψεις για τις δολοφονίες Σκαφτούρου – Ρουμπέτη

Διαβάζεται σε 6'
Επιχείρηση της Αστυνομίας
Επιχείρηση της Αστυνομίας (φωτογραφία αρχείου) George Vitsaras / SOOC

Ομάδα ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου του Γιάννη Σκαφτούρου και του Βασίλη Ρουμπέτη. Ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ εντός των επόμενων ωρών.

Λίγες μέρες μετά τη μαφιόζικη εκτέλεση του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη, γνωστού «νονού» της νύχτας με τη προσωνυμία «Ζαμπόν», η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε συλλήψεις δύο ατόμων που φέρεται να βρίσκονται πίσω από πρόσφατες εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου μελών της Greek Mafia. Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να είναι ηθικοί αυτουργοί στις δολοφονίες του Γιάννη Σκαφτούρου, τον Μάιο του 2022 στα Δερβενοχώρια, και του Βασίλη Ρουμπέτη τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό.

Παράλληλα, έχουν προκύψει προκύψει στοιχεία ανάμειξής τους και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πιερία, το 2023, ενώ εξετάζεται πιθανή συμμετοχή τους στη δολοφονία του Ζαμπούνη, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Νέο Κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο άτομα με καταγωγή από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ηλικίας 29 και 39 ετών, για τη σύλληψη των οποίων προηγήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Δυτική Αττική.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Αρχές έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη κάποια άτομα, με δύο εξ αυτών να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό -σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης- κι έναν να βρίσκεται έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν το μεσημέρι στον εισαγγελέα.

Πώς έφτασε στα ίχνη τους η ΕΛ.ΑΣ

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι Αρχές εντόπισαν δακτυλικό αποτύπωμα στη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Σκαφτούρου στα Δερβενοχώρια. Σημειώνεται πως κατά τη διαφυγή των δραστών, η μηχανή εμφάνισε πρόβλημα με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν στο σημείο.

Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες φέρεται να είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του, τον περασμένο Απρίλιο, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Την υπόθεση είχε αναλάβει τότε αναλάβει το τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας, προσπαθώντας να βρει τα κίνητρα πίσω από την επίθεση στο παρελθόν του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει επανειλημμένα τις Αρχές.

Στην ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι οι εκτελέσεις των Σκαφτούρου –  Ρουμπάτη σχετίζονταν με την απόπειρα των μελών της Greek Mafia να αποκτήσουν πρόσβαση -και όχι μόνο- στον χώρο του λαθρεμπορίου τσιγάρων, κίνηση που φέρεται να τους έφερε την αντίδραση μελών της ρωσόφωνης μαφίας, η οποία «ελέγχει» τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ώρες, και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Η δολοφονία του Σκαφτούρου

Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου –ή αλλιώς «θείου Τζο», όπως ήταν γνωστός στον χώρο της νύχτα- έλαβε χώρα τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, το 2022, στην αυλή του σπιτιού του, στα Δερβενοχώρια, παρουσία συγγενών και φίλων του.  Ανάμεσα σε αυτούς, η κόρη του και ο συμπέθερός του, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Τουλάχιστον τέσσερις δράστες, που επέβαιναν σε δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού, έφτασαν στο σημείο, με δύο εξ αυτών να αποβιβάζονται εξωτερικά της αυλής του σπιτιού και να κατευθύνονται προς το σημείο όπου βρισκόταν ο Σκαφτούρος με τους υπόλοιπους. Εκεί άνοιξαν πυρ με δύο καλάσνικοφ, με τις Αρχές να περισυλλέγουν στη συνέχεια 15 κάλυκες. Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, από τις 15 σφαίρες των δραστών, συνολικά οι 10 κατέληξαν στο κορμί του 55χρονου.

Μετά την εκτέλεση οι δράστες διέφυγαν με τις μοτοσυκλέτες τους.

Παρότι ο Σκαφτούρος πιθανότατα οπλοφορούσε, δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Επίσης, τη μέρα εκείνη -λόγω των εορτών- φέρεται να είχε δώσει στα μέλη της προσωπικής του φρουράς ολιγόωρη άδεια με αποτέλεσμα αυτά να απουσιάζουν τη στιγμή της δολοφονίας.

Το όνομά του «Θείου Τζο» είχε μέχρι τότε φιγουράρει σε όλες τις μεγάλες δικογραφίες της εγχώριας μαφίας, ενώ είχε κατηγορηθεί και για εμπλοκή στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου.

Με το βιογραφικό του να είναι ιδιαίτερα «βαρύ» και να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διασυνδέσεις με ηγετικά στελέχη των συμμοριών της νύχτας (στενός συνεργάτης του δολοφονημένου Βασίλη Στεφανάκου και του έγκλειστου Παναγιώτη Βλαστού), εκβιασμούς, εμπρησμούς και άλλα σοβαρά αδικήματα, ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε καταδικαστεί σε ισόβια, αλλά κατάφερε να τα «σπάσει» το 2019, όταν και είχε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.

Ο ίδιος, τον Ιούνιο του 2018, είχε πέσει ξανά θύμα απόπειρας δολοφονίας από επίθεση με μαχαίρια ενώ βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι αλβανικής καταγωγής δράστες φέρεται τότε να τον είχαν μαχαιρώσει στο πόδι.

Η δολοφονία του Ρουμπέτη και του κουνιάδου του

Τον Ιούνιο του 2023, ο Βασίλης Ρουμπέτης και ο κουνιάδος του δέχτηκαν επίθεση από δύο άνδρες οπλισμένους με καλάσνικοφ, έξω από το σπίτι που διέμενε ο πρώτος με τη σύζυγό του, στον Κορυδαλλό. Ο Ρουμπέτης βρισκόταν στο τιμόνι και ο κουνιάδος του στη θέση του συνοδηγού ενός θωρακισμένου τζιπ.

Τη στιγμή που ο τελευταίος αποβιβαζόταν από τη θέση του συνοδηγού για να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ, δέχτηκε πυρά και κατέληξε μερικά μόλις μέτρα πιο πέρα. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο δεύτερος δράστης άνοιξε την πόρτα του οδηγού, όπου βρισκόταν ο Ρουμπέτης, και τον εκτέλεσε σχεδόν εξ επαφής.

Από το σημείο οι αστυνομικοί συνέλεξαν πάνω από 40 κάλυκες.

Στη συνέχεια, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και μετά από εκτεταμένες αναζητήσεις της αστυνομίας βρέθηκε σε οικόπεδο, στην ευρύτερη περιοχή του Σκαραμαγκά, παρατημένο το όχημά τους, στο οποίο είχαν βάλει φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Προφανώς από το σημείο εκείνο διέφυγαν με άλλα οχήματα και με τη συνδρομή ενδεχομένως συνεργών τους.

Ο Ρουμπέτης -ή αλλιώς «Ράμπο», όπως ήταν γνωστός από τα χρόνια που εμπλεκόταν σε περιστατικά οπαδικής βίας– είχε καταδικαστεί ερήμην και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για συνέργεια στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, το 2007, στην Παιανία.

Το «παλμαρέ» του, επίσης, στον κόσμο της νύχτας ήταν εξαιρετικά πλούσιο, αφού είχε απασχολήσει τις Αρχές για ληστείες, κλοπές και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας. Το όνομά του είχε εμπλακεί σε υπόθεση διερεύνησης συμβολαίων θανάτου της μαφίας και σε λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ φέρεται να ήταν κοντά στον Βασίλη Στεφανάκο που δολοφονήθηκε το 2018, και στη συνέχεια μέλος της συμμορίας ενός εκ των ηγετών της «Greek Mafia», του Γιάννη Σκαφτούρου.

Το δεύτερο θύμα της εκτέλεσης στον Κορυδαλλό, ο κουνιάδος του Ρουμπέτη, είχε απασχολήσει τις Αρχές για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ ήταν γνωστός ως «Νιόνιος», επίσης μέλος της συμμορίας του Σκαφτούρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα