Πώς λειτουργεί το poll of the polls

Πώς λειτουργεί το poll of the polls
Κάλπη INTIME NEWS

Η επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Surrey, Ρούλα Νέζη γράφει στο NEWS 24/7, για το πώς η ενσωμάτωση δημοσκοπήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Σήμερα, σε σύγκριση με το παρελθόν, οι ερευνητές έχουν την δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έρευνες κοινής γνώμης πολύ πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση του ιντερνέτ και των online panel.

Μπορεί η αύξηση του αριθμού των ερευνών να βοηθήσει στην ακριβή και με ασφάλεια πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος; Η απάντηση βρίσκεται στην ενοποίηση των δεδομένων των δημοσκοπήσεων με την εφαρμογή της μεθόδου pooling the polls. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι πως συνδυάζοντας την πληροφορία που προκύπτει από δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί περίπου την ίδια χρονική περίοδο είναι δυνατή η διεξαγωγή πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των κομματικών συστημάτων, κυρίως στις χώρες του Νότου, η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος με τους παραδοσιακούς τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσω των exit poll και των δημοσκοπήσεων αμφισβητήθηκαν έντονα και ενδεχόμενος όχι άδικα αφού στην πλειοψηφία τους, με κάποιες σημαντικές εξαιρέσεις, δεν μπορέσαν να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα σε περιόδους πολιτικής αστάθειας και επαναλαμβανομένων κρίσεων η ενσωμάτωση δημοσκοπήσεων μπορεί να οδηγήσει σε πιο ασφαλή αποτελέσματα ακόμα και από μεθόδους κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως τα exit polls.

Παρότι η μέθοδος είναι από τις πλέον αξιόπιστες και χρησιμοποιείται ευρέως βασίζεται σε μια σημαντική υπόθεση εργασίας, πως δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί από διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι πανομοιότυπες. Μια απλή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευτεί την ίδια ημέρα σε διαφορετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αρκεί για να διαψευσθεί η παραπάνω υπόθεση εργασίας. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων χρησιμοποιούν διαφορετικά στατιστικά δείγματα, διαφορετικούς τρόπους συλλογής δεδομένων, τηλεφωνικά ή online, διαφορετικά ερωτηματολόγια και ερωτήσεις – όλα τα παραπάνω μπορούν μεταβάλουν το τελικό αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης και σιγουρά διαφοροποιούν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Συνδυάζοντας όμως την πολιτική επιστήμη και τα μαθηματικά, δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ικανό να «παρακολουθεί» μεταβολές στην πρόθεση ψήφου σε βάθος χρόνου ενοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δημοσκοπήσεις «διορθώνοντας» παράλληλα αποκλίσεις στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος που προέρχονται στον τρόπο συλλογής των δεδομένων από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, όπως ήδη γνωρίζουμε από τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

*Η κα Ρούλα Νέζη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Surrey

* Στο NEWS 24/7 παρουσιάζουμε το δικό μας “Poll of the Polls”. Στο POLLitics θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε τον μέσο όρο που προκύπτει στην πρόθεση ψήφου των κομμάτων από την πρόσθεση των δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων, την προθεση ψήφου (εκτίμηση), αλλά και τις έδρες που θα λάμβαναν τα κόμματα σε κάθε χρόνικη στιγμή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα