Πώς να σωθείτε από τον ενοχλητικό θόρυβο των εξωτερικών μονάδων των κλιματιστικών

Πώς να σωθείτε από τον ενοχλητικό θόρυβο των εξωτερικών μονάδων των κλιματιστικών
Όπου και αν οφείλεται ο θόρυβος που παράγει η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σας, το βέβαιο είναι πως φθείρει το μηχάνημα. iStock

Ενδεχομένως να έχετε γείτονα με κλιματιστικό που σας κρατά ξύπνιους το βράδυ ή να είστε εσείς αυτός ο γείτονας. Ας δούμε πού οφείλεται ο θόρυβος και τι πρέπει να κάνετε, για να σωθείτε όλοι.

Όπως ‘πέφτει’ η θερμοκρασία και ο καθένας προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να ζεστάνει το χώρο που μένει, προκύπτουν διάφορα φαινόμενα που κάνουν δύσκολη τη ζωή περιοίκων.

Όπως ο θόρυβος των εξωτερικών μονάδων των κλιματιστικών. Αυτός εντείνεται όταν το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε χώρο δεν επιτρέπει στον ήχο να διαχέεται και έτσι αντανακλάται (πχ περικλείεται από πολυκατοικίες που είναι σε κοντινή απόσταση).

Πάμε να δούμε γιατί ακούμε τα κλιματιστικά άλλων -ή ενδεχομένως ενοχλούμε εμείς με τα δικά μας κλιματιστικά, άλλους.

Σύμφωνα με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, θόρυβοι που παραπέμπουν σε ουρλιαχτό, χτύπημα, βουητό ή συριγμό αποτελούν ένδειξη κακής λειτουργίας του κλιματιστικού.

Τι μπορεί να συμβαίνει και κάνει θόρυβο το κλιματιστικό

Το βουητό υποδεικνύει ηλεκτρολογικό πρόβλημα στην εξωτερική μονάδα (πχ βλάβη στο μοτέρ, φθαρμένα ή χαλαρά ηλεκτρικά καλώδια κ.α.).

Το  ‘χτύπημα’ δείχνει πρόβλημα στον συμπιεστή (που αναλαμβάνει την κυκλοφορία του ψυκτικού μέσα στη συσκευή).

Το ‘σφύριγμα’ (συριγμός) μαρτυρά διαρροή του ψυκτικού που δεν πρέπει να εξαντλείται ή κακή εφαρμογή του φίλτρου αέρα. Μια από τις συνέπειες είναι οι υψηλότεροι λογαριασμοί ηλεκτρικού.

Για το σταθερό τρίξιμο, το πιθανότερο είναι ότι ευθύνεται πρόβλημα στον κινητήρα συμπιεστή ή ελάττωμα στον κινητήρα του εξωτερικού ανεμιστήρα.

Τα ‘κλικ, κλικ‘ έχουν να κάνουν με την παγίδευση μικρού αντικειμένου στον ανεμιστήρα -που χτυπά πάνω του όταν αυτός περιστρέφεται. Εφόσον το κλικ ακούγεται όταν πατάμε το on, αλλά το μηχάνημα δεν λειτουργεί, σημαίνει πως υπάρχει βλάβη στο θερμοστάτη, τον συμπιεστή ή τον πυκνωτή.

Ό,τι και αν συμβαίνει από αυτά, το μηχάνημα φθείρεται και αργά ή γρήγορα δεν θα λειτουργεί πια. Οπότε για το δικό σας/μας καλό, αλλά και για όσων ζουν δίπλα είναι χρήσιμο να καλέσουμε έναν τεχνικό. Όσο νωρίτερα γίνεται αυτό, τόσα λιγότερα χρήματα θα πληρώσουμε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα