Πόσα θα πληρώσουμε την τέταρτη φρεγάτα Belharra που δεν θα είναι η τελευταία

Διαβάζεται σε 5'
Πόσα θα πληρώσουμε την τέταρτη φρεγάτα Belharra που δεν θα είναι η τελευταία
Η φρεγάτα Belharra Γαλλικό Ναυτικό

Τη Μεγάλη Δευτέρα έγινε γνωστό πως η Ελλάδα αιτήθηκε στη Γαλλία την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Belharra. Πού βρίσκονται οι τρεις πρώτες και πόσες ακόμα θα αγοράσουμε.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη F-35 για 160.5 εκατομμύρια ευρώ το ένα, χωρίς τα συστήματα που διαχειρίζονται ό,τι συμβαίνει άπαξ και απογειωθούν (σχεδιασμός αποστολών και βάσεις δεδομένων απειλών έως διαγνωστικά συντήρησης). Έτσι μένουν καθηλωμένα, όπως αποκάλυψε μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΝΕWS 24/7.

Υπάρχει το κόστος υποστήριξης (όπλα, εκπαίδευση, ανταλλακτικά, αρχική συντήρηση) και το κόστος πτήσης (πλαίσιο, κινητήρας και βασικά συστήματα). Έχουμε καλύψει το δεύτερο, όχι όμως και το πρώτο -τουλάχιστον έως την παρούσα φάση.

Βέβαια, για να “σηκωθούν” ούτως ή άλλως χρειάζονται την άδεια των ΗΠΑ, από όπου τα αγοράζουμε

Εν πάση περιπτώσει, κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιέν Λακορνί στην Αθήνα τη Μεγάλη Δευτέρα, μάθαμε πως εξασφαλίσαμε ως χώρα 16 πυραύλους Exocet και «άνοιξε ο δρόμος για την τέταρτη φρεγάτα Belharra».

Η κίνηση αυτή -αναφέρθηκε πως- ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο της απόφασης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την εξάρτηση τους -σε αγορές οπλικών συστημάτων- από «τις χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ» και έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης που έγινε πριν ένα μήνα, σύμφωνα με την οποία η χώρα προχωράει στη μεγαλύτερη αναμόρφωση του στρατού της, στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Για αυτό και θα αφιερωθεί το ποσό των περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Kάπου εδώ να σημειώσουμε πως η αγορά της τέταρτης φρεγάτας από τη Γαλλία είχε, εν πολλοίς, συμφωνηθεί από το 2021.

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Η BELHARRA

Το Frégate de Défense et d’Intervention (FDI) είναι πρόγραμμα που άρχισε το 2015 και αφορούσε την παραγωγή νέας κατηγορίας γαλλικών φρεγάτων πρώτης τάξεως «για την ενίσχυση του στόλου, με καινοτόμο, επιδεκτικό ανάπτυξης και πολλαπλών ρόλων πολεμικό σκάφος» στο γαλλικό ναυτικό. Το όνομα είναι Amiral Ronarc’h και η κλάση Belharra.

«Το 2021 η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για τρεις φρεγάτες Belharra, με δικαίωμα προαίρεσης για μια τέταρτη, αξίας 3.048 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως στόχο να αντικαταστήσεις τις παλιές μονάδες που λειτουργούν για περισσότερα από 30 χρόνια.

Η αγορά περιλαμβάνει όπλα, ηλεκτρονικά και τρία χρόνια υποστήριξης, που αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ανά φρεγάτα».

Βάσει της συμφωνίας, δυο θα παραδοθούν εντός του 2025 -οι θαλάσσιες δοκιμές θα αρχίσουν το καλοκαίρι- και η τρίτη το 2026.

Προέκυψε καθυστέρηση λίγων μηνών, ένεκα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, ικανού να χειριστεί τα τεχνικά που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων.

To FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου (κατά πλοίων, αντιαεροπορικών, ανθυποβρυχίων και προβολής ειδικών δυνάμεων). Η άμυνα του αέρα και της επιφάνειας του εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire -το πρώτο πολυψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

«Είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, επιτρέποντας μόνιμη επιτήρηση 360°».

«Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που προστατεύεται εγγενώς από απειλές στον κυβερνοχώρο, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου».

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, το εκτόπισμα είναι 4.500 τόνοι, το μήκος 122 μέτρα και η μέγιστη ταχύτητα οι 27 κόμβοι, με τη λειτουργική διαθεσιμότητα να είναι 3.500 ώρες ετησίως.

Ο οπλισμός ποικίλλει ανάλογα με τη διαμόρφωση, τον εξοπλισμό και τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της σύμβασης.

Όλα αυτά αναφέρθηκαν σε δημοσίευμα την εποχή της αρχικής αγοράς, το 2021, όπου τονίστηκε πως «για το Γαλλικό Ναυτικό, το συνολικό κόστος προγράμματος για πέντε φρεγάτες κλάσης Belharra, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, υπολογίστηκε σε 3.8 δισεκατομμύρια ευρώ -περίπου 760 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος σχεδιασμού και κατασκευής.

Για την εξαγωγή, το κόστος μπορεί να διαφέρει.

Εάν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα επιλογής για ένα τέταρτο, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 4.07 δισ. ευρώ, με το πρόσθετο πλοίο να ξεπερνά ελαφρώς το 1 δισ. ευρώ.

Το υψηλότερο κόστος ανά μονάδα για την Ελλάδα πιθανότατα αντανακλά βελτιωμένες διαμορφώσεις, όπως πρόσθετες κυψέλες πυραύλων (32 βλήματα Aster 30 έναντι των 16 στις γαλλικές ‘εκδόσεις’ της φρεγάτας) και συγκεκριμένες προσαρμογές όπως εκτοξευτές βλημάτων RAM».

Το κόστος μπορεί επίσης να κυμαίνεται με βάση την τοπική παραγωγή (π.χ. εμπλοκή της Ελλάδας των Ναυπηγείων Salamis) ή επιπλέον πακέτα επιμελητείας και εκπαίδευσης.

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας «η τέταρτη φρεγάτα θα έχει στρατηγικά όπλα, δηλαδή πυραύλους κρουζ».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού BFM Business στην κατασκευάστρια Naval Group, έχει έχει γίνει πρόταση για την παροχή τριών επιπλέον Belharra στην Ελλάδα που θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία «προσθέτοντας αξία στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας διευκρίνισε επίσης την Παρασκευή ότι συζητά «το ενδεχόμενο απόκτησης δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών»..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα