ΠΟΣΔΕΠ: Ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματικός

Διαβάζεται σε 2'
Έδρανα πανεπιστημίου
Έδρανα πανεπιστημίου (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Η αίτηση της ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια συζητείται στο ΣτΕ σήμερα.

Για την αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, καθώς και τις αιτήσεις τρίτων, που αφορούν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 5094/2024 σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία από ιδιώτες Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), τα οποία θα αποτελούν παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού και θα απονέμουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία παραχώρησε συνέντευξη τύπου χθες, Πέμπτη (10/4).

«Περιμένουμε από το ΣτΕ να αναγνωρίσει την κατάφωρη αντισυνταγματικότητα του προσβαλλόμενου νόμου, αλλά και την ανάγκη προδικαστικής παραπομπής του θέματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθότι το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι συμβατό με το δίκαιο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ενώ οι προσβαλλόμενες πράξεις αντίκεινται στο ενωσιακό δίκαιο», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Γιάννης Σεϊμένης.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο νόμος χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα, καθώς επιτρέπει τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στην Ελλάδα, τα οποία όπως θα προσφέρουν έσοδα στα μητρικά, κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπως είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ακόμη, σημείωσε ότι «η εφαρμογή του νόμου έχει εκφυλιστεί σε μία κεκαλυμμένη ακαδημαϊκή αναβάθμιση των κολεγίων την Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να καθορίζεται πλαίσιο λειτουργίας για τα υπόλοιπα κολέγια».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σεϊμένης αναφέρθηκε και στις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τη μισθολογική απαξίωση και υποβάθμιση των καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003. Σε αντιστοιχία με την ακολουθούμενη προσέγγιση για τους στρατιωτικούς, οι αποδοχές των πανεπιστημιακών θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά στο πλαίσιο της ευαγγελιζόμενης πολιτικής αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχοντας κίνητρα για την παραμονή αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού στα δημόσια πανεπιστήμια και για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των ελληνικών ΑΕΙ έναντι αντίστοιχων ιδρυμάτων του εξωτερικού».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν λόγω αίτηση της ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια συζητείται στο ΣτΕ σήμερα, Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα