Πότε ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση των οικισμών στο Αμύνταιο
Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η διαδικασία μετεγκατάστασης της Ακρινής και των Αναργύρων, που υπέστησαν ζημιές από τις κατολισθήσεις σε λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, τόνισε ο Γ. Σταθάκης
- 12 Ιουλίου 2017 19:06
«Έως τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης των Αναργύρων και της Ακρινής με την έκδοση ΦΕΚ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου του οικισμού των Αναργύρων, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ».
Αυτά ανάφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στις εργασίες του 1ου Αναπτυξιακού συνεδρίου για την Παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.
Τι γίνεται με το λιγνίτη;
Στο διάλογο που οργανώθηκε για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο κ. Σταθάκης, παρότι δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των φορέων, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στην πρόταση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων. «Δεν μπορώ να σας αναφέρω καμία πληροφορία από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση», σημείωσε ο υπουργός, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει προσπάθεια να σας αποκρύψουμε κάτι», ενώ εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης για «ένα επιχειρηματικό σχήμα που να διασφαλίζει στο μέγιστο, το δημόσιο συμφέρον».
Ανέφερε, ότι «έχουμε ανοικτές συζητήσεις με την Πολωνία και με άλλες χώρες για το θέμα του λιγνίτη» και διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι ο διάλογος για τον ενεργειακό σχεδιασμό θα είναι ανοικτός, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, με την υποβολή της πρότασης της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας.
«Η Δυτική Μακεδονία έχει τα προϊόντα, τους ανθρώπους, τις πλεονεκτικές τοποθεσίες για να γίνει κέντρο οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας», τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλια – Τσαρουχά, επισημαίνοντας πως «το ΥΜΑ-Θ συμμετέχει με όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει ώστε να συμβάλλει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής».
400 νέες θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ
Εξάλλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε στο εργοστάσιο «έξυπνων μετρητών» της ΔΕΗ, που ο ανάδοχος συμφώνησε να κατασκευαστεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας. Η ΔΕΗ, κατέληξε ο κ. Παναγιωτάκης, «επιθυμεί σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής».
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, κάλεσε τη ΔΕΗ να πρωτοστατήσει με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στη μεγάλη αγορά που ανοίγεται στην ηλεκτροκίνηση των Οχημάτων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στο Ταμείο δίκαιης μετάβασης, που αναμένεται να στηρίξει την ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στο έργο της αποκατάστασης των εδαφών, προκειμένου η περιοχή να περάσει σε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ