Πράξη αλληλεγγύης από τους Support Art workers στους Grup Yorum

Πράξη αλληλεγγύης από τους Support Art workers στους Grup Yorum
Μια πράξη αλληλεγγύης από τους Support Art workers στους Grup Yorum Youtube @Αντώνης Σωτηρόπουλος

Πάνω από 120 Έλληνες καλλιτέχνες ερμήνευσαν το “Tencere Τava Ηavası” στη μνήμη των απεργών πείνας Χελίν Μπολέκ, του Ιμπραϊμ Γκοκτσέκ και του Μουσταφά Κοτσάκ, των Grup Yorum.

Στο κατώφλι του Ηρωδείου, στη σκιά της Ακρόπολης, μια μοναδική πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους άγρια διωκόμενους Τούρκους μουσικούς και ηθοποιούς του “Grup Yorum”, υπό την αιγίδα της νεοσύστατης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών #SupportArtWorkers

Πάνω από 120 Έλληνες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ηχολήπτες και εικονολήπτες ερμήνευσαν και απαθανάτισαν το “Tencere Τava Ηavası” των Kardeş Türküler στη μνήμη των απεργών πείνας Χελίν Μπολέκ, Ιμπραϊμ Γκοκτσέκ και Μουσταφά Κοτσάκ, που πέθαναν μαχόμενοι για την ελευθερία της έκφρασής τους απέναντι στο απάνθρωπο καθεστώς του Ερντογάν.

Το ακτιβιστικό συγκρότημα Grup Yorum, με ήχους φολκ και στίχο ελευθεριακό-επαναστατικό για τα τουρκικά δεδομένα έχει μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξαιτίας του περιεχομένου των κομματιών του. Τα μέλη της μπάντας έχουν χαρακτηριστεί συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C, μία κατηγορία που τους ενέταξε στην περίφημη “λίστα υποστηρικτών τρομοκρατίας” του Ερντογάν και την οποία οι ίδιοι αρνούνται πεισματικά.

Με αφορμή την παραπάνω κατηγορία τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 30 μέλη της μπάντας έχουν υποστεί συλλήψεις, πολλές συναυλίες τους έχουν απαγορευτεί, ενώ το πολιτιστικό τους κέντρο έχει δεχτεί δεκάδες επιθέσεις. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν κάποια μέλη της μπάντας να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, θυσιάζοντας έτσι την ίδια τους τη ζωή.  

Η Χελίν Μπολέκ πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 28 ετών, μετά από απεργία πείνας 288 ημερών, ο Μουσταφά Κοτσάκ πέθανε στις 24 Απριλίου μετά από 297 ημέρες ενώ ο  Ιμπραϊμ Γκοκτσέκ άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Μαΐου μετά από 323 ημέρες απεργίας πείνας. 

Χρειάστηκαν οι θάνατοι των τριών τους αλλά και πολλά βασανιστήρια προκειμένου το συγκρότημα Grup Yorum να κατακτήσει τα αυτονόητα: άδεια από το τουρκικό κράτος ώστε να παίζει ελεύθερα μουσική στην Κωνσταντινούπολη και την απελευθέρωση όλων των μελών του. 

 

 

 
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα