Privilege Walk: Το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα μέσα από μια πρωτότυπη βιωματική άσκηση

Privilege Walk: Το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα μέσα από μια πρωτότυπη βιωματική άσκηση

Η COSMOTE επέλεξε τον πιο έξυπνο τρόπο, ώστε να αναδείξει το θέμα του ψηφιακού χάσματος και να μιλήσει για την την ανάγκη γεφύρωσής του στη χώρα μας

Ένα αρκετά ενδιαφέρον video, το οποίο μιλάει για τις ανισότητες που δημιουργεί η κοινωνία και το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει στην Ελλάδα, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα social media.

Η COSMOTE έβαλε καθημερινούς ανθρώπους, όλων των ηλικιών, από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο και απ’ όλη τη χώρα να συμμετάσχουν σε μια πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, βιωματική άσκηση.

Η άσκηση αυτή ονομάζεται “Privilege Walk” και είναι ιδιαίτερα γνωστή στις ΗΠΑ, καθώς χρησιμοποιείται σε σχολεία και Πανεπιστήμια στην Αμερική και δίνει σάρκα και οστά στον όρο «ανισότητα» που τόσο συχνά ακούμε.

 

Τι γίνεται ακριβώς στο συγκεκριμένο video; Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, και απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόσβασή τους στην τεχνολογία ή τη γνώση, κάνουν βήματα μπροστά ή μένουν στο ίδιο σημείο. Στο τέλος, βλέπουμε ότι άλλοι έχουν προχωρήσει περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για λόγους που σχετίζονται με τις συνθήκες της ζωής τους και όχι την πραγματική τους αξία.

Γιατί το έκανε αυτό η COSMOTE; Για να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα του ψηφιακού χάσματος και να μιλήσει για την ανάγκη να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα στη χώρα μας, κάνοντας την τεχνολογία και τις ευκαιρίες που προσφέρει, προσιτή σε όλους.

Δείτε το video και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Privilege Walk αλλά και για την θέση της COSMOTE υπέρ ενός κόσμου με ίση πρόσβαση στην τεχνολογία για όλους, εδώ.

Έτσι μπορεί να γίνει ο κόσμος καλύτερος

All Rights Reserved

Η τεχνολογία και τα νέα ψηφιακά μέσα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες,τόσο για τους συμπολίτες μας, όσο και ολόκληρη τη χώρα. Μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η επιχειρηματικότητα μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά μέσα από την υιοθέτηση digital λύσεων και πρακτικών. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Η αναπτυξιακή πολιτική 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες : έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς. Οι έξυπνες πόλεις αποτελούν τµήµα του ευρύτερου σχεδίου των δυτικών κοινωνιών για την µετάβαση στην κοινωνία και οικονοµία της γνώσης. Κάτι τέτοιο βλέπουμε να γίνεται και στην Ελλάδα με πρώτα παραδείγματα τη Χαλκίδα και τα Τρίκαλα, πόλεις οι οποίες είναι είναι το στοίχημα του μέλλοντος. Η έλευση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πλέον στη διάθεση τους εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση μίας πόλης.

Από αισθητήρες ενημέρωσης αποχώρησης οχήματος από κάποια θέση στάθμευσης, μέχρι αποστολή ενημέρωσης στο smartphone σου σχετικά με την πορεία μίας αίτησης που έχει καταθέσει κάποιος πολίτης, η αξιοποίηση του ΙοΤ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, αρκεί οι τοπικές αρχές να αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τις καλές πρακτικές που υπάρχουν ήδη από άλλες χώρες της Ε.Ε.

stefanospappas.com

ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ

Σε μία χώρα με τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή και με δεδομένο ότι σε πολλά από τα νησιά μας η ιατρική παρακολούθηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, η τηλεϊατρική αποτελεί με βεβαιότητα ένα μικρό «θαύμα». Στο παρελθόν, έχουμε δει αρκετά σχετικά πιλοτικά προγράμματα, πλέον όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για μία ευρεία επέκταση της, που θα καλύπτει τόσο τις νησιωτικές, όσο και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Ήδη, εδώ και μερικά χρόνια έχει συσταθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τη νησιωτική Ελλάδα με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

stefanospappas.com

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, είναι η υλοποίηση ενός πραγματικά ψηφιακού σχολείου. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για ένα σχολείο που θα χρησιμοποιεί τεχνολογικές πλατφόρμες, αλλά για ένα σχολείο που θα δώσει στους μαθητές του τα φόντα προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, που απαιτεί, μεταξύ άλλων, και γνώσεις προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, όπως και της εκπαιδευτικής ύλης, χρήση όλων των υπαρχόντων ψηφιακών μέσων και μία ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού μοντέλου.

Η εκπαιδευτική ρομποτική, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα –πέρυσι η χώρα μας κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα- είναι ένα υγιές παράδειγμα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων παιδιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα