Προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ζητούν οικολόγοι
- 14 Αυγούστου 2007 13:57
Την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) -έστω και μικρής κλίμακας- στην Ελλάδα, αλλά και την απόκτηση ενεργειακής αυτονομίας από τα ελληνικά νησιά, που έχουν ” πλούσια τα ελέη του ήλιου και του αέρα“, ζητά η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, επισημαίνοντας ότι ο βορειοελλαδικός νομός δεν μπορεί να συνεχίσει να θυσιάζεται και να χρησιμοποιείται ως η ” πρίζα” της χώρας.
Στο πλαίσιο και της προγραμματισμένης δημόσιας διαβούλευσης για τον ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας στην περίοδο 2008-2020, η Οικολογική Κίνηση επισημαίνει ότι ” κάθε ανεμογεννήτρια, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, δίνει ανάσα στο νομό“.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), δρ Ιωάννης Τσιπουρίδης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσει, προκειμένου να επιτύχει αυτό που υπαγορεύουν οι τραγικές εξελίξεις των κλιματικών αλλαγών, ” δηλαδή” -μεταξύ άλλων- ” τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο“.
Σύμφωνα με την Οικολογική Κίνηση, ” οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κοζάνης- Πτολεμαΐδας επί 60 χρόνια υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός χρεοκοπημένου ενεργειακού μοντέλου, που έχει κατατάξει το νομό στους πιο “βρώμικους” της Ευρώπης“. Παράλληλα, η Κίνηση επικαλείται μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι καρκίνοι στην περιοχή, ενώ τα ποσοστά θανάτων από εγκεφαλικά – καρδιακά εικοσαπλασιάστηκαν. Κοζάνη και Πτολεμαΐδα εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά αλλεργικών, ασθμάτων και βρογχίτιδων, σε σχέση με άλλες πόλεις, ειδικά στα παιδιά.
” Οι σταθμοί της ΔΕΗ σε Αγ.Δημήτριο και Καρδιά, από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατέχουν την 1η και 2η θέση των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών στην Ευρώπη. Οι εκπομπές τους σε CO2 ισοδυναμούν με εκείνες 6.000.000 αυτοκινήτων“, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
” Δεν έχουμε την απαίτηση προκειμένου να προχωρήσουν οι ΑΠΕ να παραβιαστεί το χωροταξικό, να εξοντωθούν οι περιοχές Natura ή να μαγαριστούν οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Υπάρχουν και οι ενδιάμεσες λύσεις, όπως να προχωρήσουν οι ΑΠΕ μικρής κλίμακας και να αποκτήσουν τα νησιά ενεργειακή αυτοδυναμία. Δεν μπορεί να παράγεται το ρεύμα στην Κοζάνη και να το στέλνουμε σε ένα νησί 500 χλμ. μακριά για να ανάψει το θερμοσίφωνο ο κάτοικος μιας περιοχής, που διαθέτει πλούσια τα ελέη του ήλιου και του αέρα“, καταλήγει η ανακοίνωση.
(Πηγή: ΑΠΕ)