Προσφυγικό: Η τελευταία ΚΥΑ σπρώχνει στην απόγνωση χιλιάδες αιτούντες άσυλο

Προσφυγικό: Η τελευταία ΚΥΑ σπρώχνει στην απόγνωση χιλιάδες αιτούντες άσυλο
Πρόσφυγες Eurokinissi

Με την κίνησή της να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, η Ελλάδα δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 42799/2021 με την οποία η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα (με την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν) που αναγνωρίζει ως “ασφαλή τρίτη χώρα” την Τουρκία για τους πρόσφυγες, θα μείνει στην ιστορία ως η ΚΥΑ που σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση.

Πρακτικά, αυτό που κατάφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης (αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο συνυπογραφεί) είναι να “ακυρώσει” στην πράξη τουλάχιστον το 70% των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα αφού πλέον πολίτες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκάντές και τη Σομαλία θα πρέπει να επιστρέφονται “πακέτο” στην Τουρκία για το πολύ απλό λόγο ότι οι ελληνικές αρχές θα κρίνουν το αίτημά τους μη παραδεκτό και δεν θα το εξετάζουν επί της ουσίας.

Η Τουρκία όμως έχει πάψει να δέχεται επιστροφές προσφύγων από την Ελλάδα ήδη από το Μάρτιο του 2020…Και το ερώτημα που μπαίνει, επιτακτικά πλέον αφού μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, είναι το εξής: Τι θα κάνουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα βλέπουν το αίτημά τους για άσυλο να απορρίπτεται και την Τουρκία να κρατά ερμητικά κλειστές τις δικές της πόρτες;

Επιστήμονες με μεγάλη γνώση αλλά και πείρα πάνω στο προσφυγικό ζήτημα έλεγαν στο NEWS 24/7 ότι οι άνθρωποι αυτοί “θα μένουν απορριφθέντες και, άρα, παράνομοι, στην Ελλάδα. Βέβαια μετά την απόρριψη από την Υπηρεσία Ασύλου, έχουν δικαίωμα προσφυγής στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών που αποτελούνται απο δικαστές. Εάν η Τουρκία εξακολουθησει να μην παίρνει επιστροφές από την Ελλάδα για πολύ χρόνο, ίσως τελικά δεχτεί η κυβέρνηση να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου στην ουσία τους”.

Κοντολογίς αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα περιπλανιέται επί μήνες στα ελληνικά εδάφη χωρίς να έχει καμία επίσημη “προστασία” ή “ομπρέλα” αλλά και χωρίς καμία βάσιμη ελπίδα να βγει από το αδιέξοδο.

Που θα τρώνε και που θα κοιμούνται αυτοί οι άνθρωποι; Σε ποια σχολεία θα πάνε τα παιδιά τους; Πόσο συχνά θα τους συλλαμβάνουν στο δρόμο (γιατί προφανώς ούτε λόγος να γίνεται για στέγη) και ποια θα είναι η στάση των αρχών απέναντί τους;

Αλλά εκτός από την καθαρά ανθρωπιστική διάσταση της υπόθεσης η οποία βέβαια και έχει τον πρωτεύοντα ρόλο ,τι ακριβώς νομίζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι θα κάνει με την κίνηση αυτή; Διότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα “πιέσει” την Τουρκία για να εφαρμόσει στο σύνολό της τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Δεν αποκλείεται δε, αντιθέτως είναι πολύ πιθανό, να υπάρξουν προσφυγές εναντίον της συγκεκριμένης ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν είναι λίγες οι ΜΚΟ που θα επιχειρούσαν έναν τέτοιο βήμα διαπιστώνοντας ότι ζωές ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη χώρα βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Η Τουρκία, τέλος, έχει αποδείξεις πολλές φορές τα τελευταία χρόνια το πόσο σέβεται το διεθνές δίκαιο και το αν μπορεί να θεωρείται, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες (εξαιρουμένων των Σύρων στους οποίους πράγματι δίνει προστασία).

Η εν λόγω ΚΥΑ έρχεται να προστεθεί στην είδηση ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει το ηχητικό κανόνι για τα χερσαία σύνορά της (γεγονός για τον οποίο επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκη Ενωση) αλλά και στα συνεχή ρεπορτάζ ξένω ΜΜΕ για ελληνικά push backs σε πρόσφυγες στη θάλασσα. Σε εξελίξεις, δηλαδή, που δεν τιμούν τη χώρα…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα