Προσκλήσεις στήριξης και στη μέση ο Ατλαντικός
Με την Άνγκελα Μέρκελ να καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Γερμανία. Προηγήθηκε πρόσκληση για επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από τον Μπαράκ Ομπάμα
- 26 Φεβρουαρίου 2010 17:45
Μετά τα πύρινα γερμανικά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας , τις αντιδράσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και την ήπια στάση του πρωθυπουργού , ήρθε η πρόσκληση από το Βερολίνο.
Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφθεί τη Γερμανία στις 5 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος σε μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε από σειρά δημοσιευμάτων και έφτασε στην… κατοχή.
Προηγήθηκε η πρόσκληση προς τον κ. Παπανδρέου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για επίσκεψη στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαρτίου. Η πρόσκληση αυτή ερμηνεύεται ως πολιτική στήριξη προς την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Άλλωστε στον πόλεμο δηλώσεων που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες υπάρχει και αμερικανική εμπλοκή, καθώς η συζήτηση περί “απατεώνων” φούντωσε με την αποκάλυψη για κρυφά δάνεια από την αμερικανική τράπεζα Goldman Shachs στην προσπάθεια απόκρυψης του χρέους χωρών, που επρόκειτο να μπουν στην ΟΝΕ.
“Στην πολύ δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε μία τέτοια διεθνής επαφή είναι πολύ σημαντική”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.
Συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα
Το χρέος και τα προβλήματα της οικονομίας της Ελλάδας, απασχόλησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και θα δράσει κατάλληλα προκειμένου να διασφαλίσει μία αποτελεσματική απόκριση στην κρίση στην Ελλάδα.
Κρίσιμη επίσκεψη
Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Τζόζεφ Άκερμαν ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Άκερμαν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου προτίμησε να μην απαντήσει ευθέως για τον σκοπό της επίσκεψής του στη χώρα μας.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών ομολόγων ο κ. Άκερμαν απάντησε “ουδέν σχόλιον” και τόνισε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επειδή “αγαπά τη χώρα και τον ωραίο καιρό της”.
Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ότι είχε την τιμή να γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο είχε “πολύ επικοδομητικό διάλογο για την παγκόσμια κατάσταση”.
Παρά τις διπλωματικές απαντήσεις, η επίσκεψη Άκερμαν είναι πολύ σημαντική λόγω της χρονικής συγκυρίας. Ο πρόεδρος της Deutsche Bank βρίσκεται στην Ελλάδα, εν μέσω αρνητικού κλίματος, σεναρίων για παροχή βοήθειας, αλλά και ανακοινώσεων γερμανικών τραπεζών (Eurohypo Hypo Real Estate, Deustche Postbank) ότι δεν θα συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο εκδόσεων ελληνικών ομολόγων, λόγω αυξημένου ρίσκου
Οι ελεγκτές έφυγαν, ο Ρεν έρχεται
Την αποφασιστικότητα της ΕΕ και ειδικότερα της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα αν υπάρξει ανάγκη και αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, που επέστρεψαν χθες από την Αθήνα, θα ενημερώσουν τον Επίτροπο Ρεν για τα πορίσματα που έχουν αντλήσει από την επίσκεψή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, δεν πείστηκαν από τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και ζήτησαν επιπλέον μέτρα, με πρώτο την κατάργηση του 14ου μισθού.
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρείται ότι αν προχωρήσει στην κατάργηση, οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας θα είναι απρόβλεπτες.
Ο Όλι Ρεν την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα όπου θα έχει υψηλού πολιτικού επιπέδου συναντήσεις και συζητήσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας είναι ικανά να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί και να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας κατά 4% έως το τέλος του 2010.
Ο αρμόδιος επίτροπος έχει εκφράσει την επιθυμία να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να εξηγήσει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ώστε να διασωθεί η ελληνική οικονομία.
Είναι πολύ πιθανό λίγο πριν την έλευση του Όλι Ρεν, να ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2010.