Πρόστιμα από Δευτέρα για ανεμβολίαστους άνω των 60 – Ποιοι εξαιρούνται

Πρόστιμα από Δευτέρα για ανεμβολίαστους άνω των 60 – Ποιοι εξαιρούνται
Εμβόλιο σε ηλικιωμένο iStock

Λίγες ώρες απομένουν έως ότου λήξει η προθεσμία εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Αρχίζουν από τη Δευτέρα τα πρόστιμα. "Κάντε το βήμα, εμβολιαστείτε", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους ανεμβολίαστους.

Λήγει το βράδυ της Κυριακής (16/1) η προθεσμία εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με τις κυβερνητικές πηγές να αποκλείουν το ενδεχόμενο παράτασης.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες και συγκεκριμένα, 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού

Τα πρώτα πρόστιμα φαίνεται πως ήδη ετοιμάζονται να επιβληθούν στους ανεμβολίαστους, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη Δευτέρα (17/1) ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο – μισός μήνας – και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Από την επιβολή του διοικητικού προστίμου εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, αυτοί που που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό αλλά και όσοι έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και δεν έχει γίνει ακόμη.

Ενθάρρυνση Μητσοτάκη: “Κάντε το βήμα, εμβολιαστείτε”

Από το Κέντρο Υγείας Μεγάρων όπου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου (15/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε εκ νέου στους ανεμβολίαστους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και τους ενθάρρυνε να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το 90%, εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και σήμερα: κάντε το βήμα”, ενώ όσον αφορά το πρόστιμο που θα αρχίσει να επιβάλλεται, σχολίασε: “Δεν είναι το ζήτημα του προστίμου, ναι το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Προστατεύστε τη ζωή σας, τη ζωή αυτών που αγαπάτε και καταλάβετε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σώζει ζωές”.

“Θέλω να τονίσω ότι από τη στιγμή που επιβάλαμε το μέτρο της υποχρεωτικότητας σχεδόν οι μισοί από αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί έκαναν την επιλογή να εμβολιαστούν. Άρα το μέτρο αυτό είχε επιτυχία. Και θέλουμε, προφανώς, στις ευαίσθητες κατηγορίες άνω των 60 να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τους εργαζόμενους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός παραμένει απόλυτη προτεραιότητα, παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν προοπτική αποκλιμάκωσης.

“Είμαστε αισιόδοξοι, διότι βλέπουμε μία σημαντική κάμψη στα κρούσματα της Όμικρον. Έχουμε όμως ακόμα ‘Δέλτα’, η οποία κυκλοφορεί, και μέχρι να βάλουμε οριστικά τίτλους τέλους στην πανδημία θα πρέπει να επιμείνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού. Είτε αυτή αφορά την αναμνηστική δόση, είτε αφορά την πρώτη δόση, είτε αφορά τα εμβόλια των παιδιών”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “όλες οι διασωληνώσεις αφορούν καταρχάς στη μετάλλαξη ‘Δέλτα’ και στη συντριπτική πλειοψηφία το πρόβλημα εξακολουθεί να αφορά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας”.

Οικονόμου: Πρόστιμο για όσους δεν εμβολιαστούν, όπως ορίζει η υποχρεωτικότητα

“Όσοι άνω των 60 έχουν τηρήσει το πνεύμα και το γράμμα της υποχρεωτικότητας δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο. Πρόστιμο θα πληρώσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως ορίζει η υποχρεωτικότητα”, δήλωσε αναφορικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ τοποθετήθηκε και για τη συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, λέγοντας πως “δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να συνταγογραφεί μαζικά τεστ. Καμία. Υπάρχουν διάφορα υγειονομικά μοντέλα σε κάθε χώρα. Το βασικό είναι να υπάρχει δυνατότητα στον πληθυσμό να κάνει δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές. Αυτό γίνεται παντού στον κόσμο. Εφόσον είσαι συμπτωματικός ή έχεις επαφή με κρούσμα υπό προϋποθέσεις, γίνεται παραπομπή να εξεταστείς. Τα άλλα είναι παραμύθια που διακινούν ορισμένοι, προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο”.

“Έχουν διακινηθεί μια σειρά από μύθοι. Όπως για παράδειγμα, ότι υπάρχουν γιατροί αδιόριστοι, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προκαλέσαμε πολλές φορές να μας πουν ένα όνομα και ένα επίθετο πνευμονολόγου, αναισθησιολόγου, παθολόγου, που είναι εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας και θέλει να έρθει. Δεν μας είπαν”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα