Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

default image

 Ψηφίστηκε επί της αρχής του, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας, που αφορά τη συγκέντρωση και τις αδειοδοτήσεις των ΜΜΕ.Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε λόγο για ρεαλιστική λύση, συμβατή με το Σύνταγμα της χώρας και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο νέος χάρτης συχνοτήτων, ενώ κατέθεσε σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο. Παράλληλα δεσμεύτηκε, μετά από σχετικές προτάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, να επανεξετάσει τη ρύθμιση, ώστε να εξαιρεθούν από τη μοριοδότηση τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς. 

Από την πλευρά τους, οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το χρόνο κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια ομηρίας των ΜΜΕ. Η κριτική τους εστιάστηκε επίσης στην υπερσυγκέντρωση, όπως υποστήριξαν, αρμοδιοτήτων του εκάστοτε υπουργού Επικρατείας σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις, στη ρύθμιση για την πώληση του 49% των μετοχών της ΕΡΤ σε ιδιώτες καθώς και στην κατάργηση των τοπικών καναλιών.

Επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τη συγχώνευση τοπικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών με τη δημιουργία περιφερειακών, εξέφρασαν και οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Σταύρος Κελέτσης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι | στόχος της κυβέρνησης με το παρόν νομοσχέδιο είναι να μπει τέλος στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να σταματήσει τόσο το καθεστώς ανομίας όσο και το καθεστώς ομηρίας.Μπορεί το νομοσχέδιο να μην φέρνει τα πάνω κάτω, βάζει όμως τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας, έκανε λόγο ” για ρεαλιστική λύση που είναι απόλυτα συμβατή, τόσο με τη συνταγματική επιταγή όσο και με την κοινοτική οδηγία για πολυφωνία των ΜΜΕ, αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση και υγιή ανταγωνισμό”


Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι καλή πρόφαση ο ισχυρισμός τους αυτός, καθώς υπήρξε αρκετός χρόνος για διάλογο και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου στα δυόμισι χρόνια που ξεκίνησε η συζήτηση του.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα περί προσπάθειας ομηρίας των ΜΜΕ με τις αδειοδοτήσεις, τόνισε ότι ” η κυβέρνηση δεν προσεγγίζει το θέμα πολιτικά, αλλά με καθαρά τεχνικά κριτήρια“. Συμπλήρωσε δε ότι όσοι θα αδειοδοτηθούν, θα εκπέμπουν και ψηφιακά. Επίσης ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο σε ό,τι αφορά την ύπαρξη τοπικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Οι αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο τον τίτλο του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει η αδειοδότηση των ΜΜΕ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο χάρτης συχνοτήτων. Ακόμα, εξέφρασε αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες ελέγχου των ΜΜΕ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ υποστήριξε ότι με τη δημιουργία περιφερειακών καναλιών νομιμοποιείται και διευρύνεται το άναρχο τοπίο.

  Έντονες αντιρρήσεις εξέφρασε και στη διάταξη για την ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για προικοδότηση της Δημόσιας Τηλεόρασης στη θυγατρική εταιρία. Επίσης ο κ. Χυτήρης άσκησε κριτική για το χρόνο κατάθεσης του νομοσχέδιου λέγοντας χαρακτηριστικά. “Μετά από τρία χρόνια που γίνεται η επεξεργασία αυτού του νομοσχεδίου, μετά από πρόστιμα που πληρώνουμε στην ΕΕ την τελευταία στιγμή παρατείνονται οι εργασίες της Βουλής, σε μια πονηρή περίοδο. Δεν είναι fair αυτό”.

 Περισσότερο επικριτικός εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος για το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου ζητώντας από τον υπουργό “να το αιτιολογήσει επαρκώς, πολιτικά”. Ακόμα, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στη διάταξη για την ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι θα είναι πολιορκητικός κριός για τη δημόσια τηλεόραση, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να απορροφηθεί από τη θυγατρική της.

Ο Συνασπισμός

Ο εισηγητής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, επανάφερε τη διαφωνία του κόμματος του για την κατάργηση της ρύθμισης για το βασικό μέτοχο, την οποία η κυβέρνηση, όπως είπε, με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε. 

Επίσης εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, τόσο “για τις εξουσίες του εκάστοτε υπουργού και της κυβέρνησης» να ρυθμίζει μεγάλα ζητήματα, ερήμην της Βουλής“, όσο και για τη διάταξη της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι αποδυναμώνεται αντί να ενισχύεται η δημόσια τηλεόραση, όπως και για το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 Ακόμα, ανέφερε ότι ο άναρχος τηλεοπτικός τόπος στη περιφέρεια, θα εξακολουθήσει να υπάρχει, νομιμοποιημένα αυτή τη φορά, προσθέτοντας ότι προσβάλει την πολυφωνία η μη δυνατότητα να εκπέμπουν τα τοπικά κανάλια.

Το ΚΚΕ

 Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παραδώσει την ενημέρωση στα χέρια των ολίγων εχόντων και κατεχόντων και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της ενημέρωσης θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί και το καρτέλ γάλακτος. 

Θα διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο επιχειρηματικού ανταγωνισμού που μέσα από αυτό οι καναλάρχες θα χειραγωγούν τις συνειδήσεις. Καρτέλ μιντιοκρατίας θα δημιουργηθεί, που θα λειτουργεί κατά το δοκούν και υπό αίρεση και το κράτος θα εμφανίζεται ως προστάτης. Τηλεοπτική ζούγκλα θα έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κανέλη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font