Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής

Με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις. 

Μεταξύ άλλων,προβλέπεται ότι η συλλογή στοιχείων για μια πολιτική δημοσκόπηση να γίνεται σε αριθμό δείγματος όχι κάτω των 1000 ατόμων, ενώ οι εταιρίες δημοσκοπήσεων υποχρεώνονται να αναφέρουν τα στοιχεία του δείγματος,τη μέθοδο συλλογής τους καθώς και το τρόπο καταγραφής της πρόθεσης ψήφου ή του exit poll.

“Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι να υπάρξουν ανυπέρβλητα επιχειρηματικά εμπόδια, αλλά να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και να αποτρέψουμε την παρείσφρυση εταιριών που δεν εξασφαλίζουν τα εχέγγυα αυτά. Μόνο αυτές που θα είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο θα έχουν το δικαίωμα διενέργειας δημοσκοπήσεων. Στόχος μας είναι να κατοχυρώνεται η βούληση των πολιτών προς όφελος της δημοκρατίας με απόλυτη διαφάνεια και να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις”,τόνισε ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος.

Ακόμα,ο Υπουργός Επικρατείας σχολιάζοντας την πρόβλεψη για ελάχιστο μίνιμουμ δείγματος 1000 ατόμων για τις πολιτικές δημοσκοπήσεις,επεσήμανε ότι αυτό δημιουργεί την διασφάλιση μιας καλύτερης και διάφανης αξιολόγησης και αυτό, όπως είπε,δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλους. 

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για σημαντική ρύθμιση που βάζει εμπόδια στην παραπλανητική δημοσκόπηση,ωστόσο χαρακτήρισε “εξαιρετικά περίεργη τη γειτνίαση του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη διεξαγωγή των εκλογών” και πρόσθεσε:

“Θα πρέπει να παρατηρήσω ότι είναι πολύ κοντά σε εικαζόμενες εκλογές. Ο υπουργός Επικρατείας θα μπορούσε να πει ότι είναι σε απόσταση 10 μηνών από τις εκλογές. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική αφού στελέχη της κυβέρνησης,δημιουργούν κλίμα ότι είναι πολύ πιθανές οι εκλογές τον Σεπτέμβριο. Εμείς, λοιπόν, συζητούμε το νομοσχέδιο ένα μήνα πριν τις εικαζόμενες εκλογές, και αυτό καθιστά λιγότερη αξιόπιστη τη διαδικασία”.

“Αν δεχθούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα βοηθήσει σε κάτι, δεν είναι προτιμότερο να γίνει τώρα και όχι μετά τις εκλογές;”,σχολίασε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

“Τα ίδια έλεγε η Αξιωματική Αντιπολίτευση για εκλογές και πριν ένα μήνα όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την συγκέντρωση και την αδειοδότηση των ΜΜΕ αλλά και πριν έξι μήνες σε άλλο νομοσχέδιο για τον επαρχιακό τύπο. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο”.

Η κα Διαμαντοπούλου ζήτησε να υπάρξουν τρεις προϋποθέσεις: Η διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού της πληροφόρησης με τη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων με βάση τους επιστημονικούς κανόνες και τα δεδομένα και όχι με βάση τις προσεγγίσεις πολιτικών ή κομμάτων,ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και η προστασία προσωπικών δεδομένων και η αντικειμενική πληροφόρηση και παρουσίαση των δημοσκοπήσεων,ώστε να μην παραπλανούν και να μην επηρεάζουν το πολιτικό σύστημα.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ κα Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι εκείνο που τίθεται σε αμφισβήτηση είναι η έλλειψη αμεροληψίας των δημοσκοπήσεων και όχι η επιστημονική τους επάρκεια,υποστήριξε ότι μόνο αυτοί που πληρώνουν έχουν και τον αποφασιστικό λόγο και πρότεινε να διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις μόνο από δημόσιο φορέα, γιατί, όπως είπε, με κανόνες αγοράς δεν λύνονται τα προβλήματα. 

Ο εισηγητής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του για την απουσία ρύθμισης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιριών δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να απαγορευθεί η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων από διαφημιστικές εταιρίες, καθώς και από όσες συμβάλλονται με το δημόσιο, γιατί οι δημοσκοπήσεις έχουν δυναμική παρουσία στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην επιρροή της. Ακόμα,πρότεινε να απαγορευθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της τυπικής προεκλογικής περιόδου,οι δημοσκοπήσεις,γιατί,όπως είπε,αυτό οδηγεί σε χειραγώγηση και επιρροή της κοινής γνώμης.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από το Πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

(ΠΗΓΗ:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font