Ψυχραιμία συνιστά ο Γιώργος Σουφλιάς

Ψυχραιμία συνιστά ο Γιώργος Σουφλιάς
Από την επίσκεψη Σουφλιά στην Πάρνηθα

Αυτοσυγκράτηση από όλους στο θέμα των πυρκαγιών ζήτησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, που επιθεώρησε τις εργασίες αποκατάστασης στην Πάρνηθα

Αυτοσυγκράτηση από όλους στο θέμα των πυρκαγιών ζήτησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς που επιθεώρησε στην Πάρνηθα τις εργασίες αποκατάστασης των καμένων πλαγιών του βουνού.

Στις πυρκαγιές δεν χωράει λαϊκισμός και μικροκομματική εκμετάλλευση. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και συστράτευση. Έχουμε καιρό για την κριτική. Τώρα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός“.

Ο κ.Σουφλιάς παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν εδώ και έξι μέρες στις καμένες πλαγιές του βουνού με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και ξυλοφράγματα και εξέφρασε τον πόνο του που διασχίζει όπως είπε, μια νεκρή φύση.

Σε ερώτηση αν υπήρξε καθυστέρηση στο αίτημά μας για παροχή βοήθειας με πυροσβεστικά μέσα από τη Ρωσία, ο κ.Σουφλιάς απάντησε χαρακτηριστικά: “ό,τι και να κάνει κανείς στην Ελλάδα κατηγορούμενος θα βγει. Εγώ βρίσκω πολύ θετικό, πρόσθεσε, ότι ζητήσαμε βοήθεια από τους Ρώσους. Ηταν μια πολύ θετική πράξη του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στον κ.Πούτιν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη έκταση πυρκαγιών”.

Σημείωσε επίσης ότι είχε ζητηθεί βοήθεια και από άλλες χώρες, αλλά δεν μπορούσε να προσφερθεί γιατί είχαν κι αυτές οι χώρες πυρκαγιές. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα λεγόμενα “ραβασάκια” βουλευτών προς υπουργούς για προαγωγή “ημετέρων” στην πυροσβεστική, ο κ.Σουφλιάς απάντησε: “Αυτά γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό”.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που επισκέφθηκε την καμένη περιοχή συνοδευόμενος από τους δημάρχους Θρακομακεδόνων και Αχαρνών, δήλωσε ότι σήμερα στις εργασίες κορμοδεσίας και ξυλοφραγμάτων εργάζονται 260 εξειδικευμένα άτομα που έχουν έρθει από διάφορες περιοχές της Ελλάδος σε δέκα συνεργεία. Ηδη οι άνθρωποι αυτοί έχουν “φτιάξει” αρκετές πλαγιές, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες να έρθουν άλλα 100 με 150 άτομα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει μοντέλο Χαλκιδικής, όπως λένε ορισμένοι επικριτικά. Μία είναι η μεθοδολογία. Αυτή των κορμοδεμάτων και των κλαδοδεμάτων. Αυτό που δεν έγινε στην Χαλκιδική αλλά έγινε στην Πάρνηθα είναι τα ξυλοφράγματα, δηλαδή η κατασκευή φραγμάτων με κορμούς δέντρων, στα σημεία που σχηματίζονται χείμαρροι για να συγκρατούνται νερά και χώματα.

Ο κ.Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι την άλλη εβδομάδα οι εργοληπτικές εταιρίες έκτης και εβδόμης τάξεως θα τον ενημερώσουν για το ποια αντιπλημμυρικά και ποια αντιδιαβρωτικά έργα μπορούν να αναλάβουν ενώ ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί ένα φράγμα εκεί που αρχίζει το ρέμα Γιαννούλης, το οποίο διέρχεται από την περιοχή της Φυλής κοντά στην Μονή Κλειστών. Επίσης έχουν διατεθεί πόροι ύψους 120 εκατομ.ευρώ για την κατασκευή αγωγού πέντε επί πέντε στο ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει το Μενίδι, τα Ανω Λιόσια και το Καματερό.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι δημοσιεύθηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα για τον τριπλασιασμό των ορίων του εθνικού δρυμού, ενώ η απόφαση που ισχύει για την Πάρνηθα ,να μην ισχύει η αναστολή στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιπτώσεις που γίνεται προσφυγή από τους αυθαιρετούχους, θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τέλος, ο κ.Σουφλιάς διευκρίνισε ότι η αναδάσωση θα ξεκινήσει μετά τα πρωτοβρόχια. Θα ληφθούν ωστόσο υπόψη οι μελέτες που θα γίνουν για το τί πρέπει να φυτευτεί και με ποιες προϋποθέσεις για να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα