ΡΑΣ για Τέμπη: Ζητάει όλα τα αποδεικτικά για τα συστήματα ασφαλείας εντός 48 ωρών

ΡΑΣ για Τέμπη: Ζητάει όλα τα αποδεικτικά για τα συστήματα ασφαλείας εντός 48 ωρών
Τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη EUROKINISSI

Και δεύτερο αυτεπάγγελτο έλεγχο εκκίνησε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για τα δικαιώματα επιβατών που βρίσκονταν στη μοιραία αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε μετωπικά στα Τέμπη. Κατατέθηκε και δεύτερη αγωγή τραυματία.

Την έναρξη αυτεπάγγελτου ελέγχου σχετικά με την ορθή τήρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Ασφαλείας (των διαδικασιών που οφείλουν να ακολουθούν) σε ΟΣΕ και Hellenic Train αποφάσισε από χθες, Τετάρτη (01/03) η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για τις συνθήκες του μοιραίου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η ΡΑΣ ζήτησε όλα τα αποδεικτικά εντός 48 ωρών, ενώ την Πέμπτη (02/03) εκκίνησε δεύτερο αυτεπάγγελτο για τα δικαιώματα επιβατών.

Συγκεκριμένα, ζητάει να μάθει πόσοι επιβάτες επέβαιναν, πώς τους σύνδραμαν και να ενημερωθούν με κάθε μέσο τα δικαιώματά τους, καθώς εκτός των άλλων, δικαιούνται άμεσα προκαταβολή αποζημίωσης.

Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι ο φορέας που εποπτεύει την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφαλείας (ΣΔΑ), τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Διαχειριστής Υποδομής (ΔΥ), δηλαδή ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και οι Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση η Hellenic Train Α.Ε.

Στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι διαδικασίες οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται από τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και τον ΟΣΕ, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση όλων των κανόνων και απαιτήσεων ασφαλείας.

Κατατέθηκε και δεύτερη αγωγή από 60χρονο τραυματία

Μετά την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε στα δικαστήρια της Λάρισας από τον δικηγόρο Γιώργο Μπαρτζώκη, ο οποίος εκπροσωπεί πολυτραυματία από τον δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έγινε γνωστή μία ακόμη, η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, από τον δικηγόρο, Θάνο Καρατσιώλη.

Ο τελευταίος εκπροσωπεί 60χρονο τραυματία από την Κατερίνη, ο οποίος νοσηλεύεται μέχρι σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχοντας υποστεί κατάγματα. “Δεν είναι σοβαρά τα τραύματά του, λογικά θα πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες, ωστόσο έχει υποστεί κι ένα σοκ ο γιος του με τον οποίο επικοινωνώ”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, o κ. Καρατσιώλης.

Σύμφωνα επίσης με όσα λέει ο ίδιος η αγωγή θα κατατεθεί με την κατηγορία της “βαριάς σωματικής και ηθικής βλάβης” και θα αφορά τόσο το ελληνικό δημόσιο, όσο και την ιδιωτική εταιρεία “για αποζημίωση, αλλά και για διαφυγόντα κέρδη τα οποία ο 60χρονος έχασε λόγω της νοσηλείας του”.

“Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση θα παίξει και το πόρισμα της επιτροπής που σύστησε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα διαλευκάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη. Θα το περιμένουμε αυτό το πόρισμα και στη συνέχεια θα κινηθούμε αναλόγως”, υπογράμμισε στο GRTimes o δικηγόρος Θάνος Καρατσιώλης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα