Ρέθυμνο: Ανυπολόγιστες ζημιές από τη φωτιά – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα, κάηκαν ζώα

Διαβάζεται σε 2'
Φωτιά στο Ρέθυμνο
Φωτιά στο Ρέθυμνο EUROKINISSI

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή υπέστη το Ρέθυμνο από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, ζώα και μελίσσια.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά που καίει για τρίτη ημέρα στο νότιο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η πυρκαγιά έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης, ελαιώνες, μελίσσια και ζώα χωρίς ακόμα να έχει γίνει η επίσημη καταμέτρηση.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου».

Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καταστραφεί τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των πυρόπληκτων περιοχών ενώ έχει υποστεί τεράστια ζημιά το δίκτυο του ηλεκτρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η καταστροφή σε στύλους της ΔΕΗ έχουν αφήσει χωρίς… ρεύμα τους οικισμούς Βαθιακό, Πλάτανο, Άρδακτο και Λοχριά.

Επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, έγιναν εννέα συνολικά εκκενώσεις οικισμών καθώς η φωτιά πλησίαζε στις περιοχές.

Με τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μεταφέρθηκαν σε άλλα χωριά.

Το ευτύχημα είναι πως τελικά οι φλόγες δεν έκαψαν κάποιο σπίτι με τους κατοίκους σήμερα να επιστρέφουν σταδιακά στα σπίτια τους.

Δυστυχώς, όσοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε κατά τις χθεσινές δηλώσεις ότι ήδη είναι σε επικοινωνία με τον κ. Τριαντόπουλο προκειμένου να αποζημιωθούν οι άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα