Ρέθυμνο: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο – Έχουν εκκενωθεί 9 χωριά

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιά
Φωτιά (φωτό αρχείου) SOOC Konstantinos Tsakalidis

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ρέθυμνο, όπου μαίνεται η φωτιά.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που καίει χωριά του Ρεθύμνου από την Τετάρτη (7/8), με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοπόρου και 64 οχήματα ενώ αργότερα στη μάχη θα “ριχτούν” και 7 εναέρια μέσα  (4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα).

Σημειώνεται πως χτες, Πέμπτη (8/8), λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση 9 χωριών.

Σύμφωνα με το Neakriti.gr, μέχρι και το βράδυ τα πιο επικίνδυνα μέτωπα ήταν στα χωριά Πλάτανος, Αποδούλου, Βαθιακό και Αγία Παρασκευή, με τον άνεμο να αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των πύρινων μετώπων, τα οποία οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει νωρίτερα να σβήσουν.

Η καταστροφική φωτιά έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, με κύριες απώλειες να σημειώνονται στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα σε ελαιώνες.

«Σοβαρά λάθη και χαλάρωση οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Νότιο Ρέθυμνο»

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της τοπικής διοίκησης της Πυροσβεστικής, των στελεχών και των αρμόδιων φορέων, σχετικά με το πώς χάθηκε το κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας όταν η κατάσταση της φωτιάς ήταν καλύτερη.

Εκείνη τη στιγμή εκτιμάται ότι, αν είχαν κινητοποιηθεί περισσότερα εναέρια μέσα, η πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε κατασβεστεί πλήρως. Ωστόσο, πολύτιμος χρόνος χάθηκε λόγω κακού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα η φωτιά να αναζωπυρωθεί και να εξελιχθεί σε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή.

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις, στη συνέχεια έγιναν σοβαρά λάθη. Υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, επιχειρησιακή αστοχία και χαλάρωση, που οδήγησαν σε πλήρη αλλαγή δεδομένων, αναφέρουν στο ίδιο μήκος κύματος τοπικά ΜΜΕ.

Τονίζουν, δε, ότι κάτοικοι και φορείς του νησιού θα  μεταφέρουν τα παράπονά τους και θα ζητήσουν εξηγήσεις για το πώς ξέφυγε η κατάσταση από τον Βασίλη Κικίλια.

Δήμαρχος Αμαρίου: Αίτημα για κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι «από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα