Reuters: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος 10 λιμενικών για το ναυάγιο της Πύλου

Διαβάζεται σε 2'
Λιμενικό, Πύλος
Σκάφος του Λιμενικού που επιχείρησε στο σημείο της τραγωδίας που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου INTIME NEWS

Περίπου 10 αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού Σώματος θα κληθούν να καταθέσουν για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Θα εξεταστούν ενέργειες ή παραλείψεις που ενδεχομένως συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας.

Αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού Σώματος θα καταθέσουν στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας ως ύποπτοι για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα το Reuters.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές, περίπου 10 αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του Λιμενικού και του καπετάνιου του σκάφους που παρακολουθούσε το αλιευτικό Adriana πριν βυθιστεί, έχουν κληθεί να καταθέσεις ως ύποπτοι.

Οι αξιωματικοί θα εξεταστούν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε ο Ανδρέας Ποττάκης από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να διερευνά τις ενέργειες των σωμάτων ασφαλείας σε πειθαρχικό επίπεδο και εξετάζει αν οι ενέργειες ή οι παραλείψεις του Λιμενικού συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες πρόσφυγες.

Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για τα κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών της ακτοφυλακής και για το αν η επιχείρηση διάσωσης σχεδιάστηκε σωστά, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Παράλληλα, θα εξεταστεί κατά πόσο το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να επιτηρήσει το αλιευτικό Adriana ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για μία αποστολή διάσωσης και κατά πόσον – και αν ναι, γιατί – υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο σκάφος.

Έχουν προκύψει “επαρκείς ενδείξεις” για παραπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, δήλωσε μία από τις πηγές.

Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση είναι υπόλογοι σε οποιοδήποτε στάδιο, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έως και πειθαρχική δίωξη, με την υψηλότερη ποινή να είναι η απόλυση από την υπηρεσία.

Σημειώνεται πως το Ναυτοδικείο, το μοναδικό δικαστικό όργανο στην Ελλάδα που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες αξιωματικών του λιμενικού σώματος, ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα