Ρόδος: Εξαρθρώθηκε από ΕΥΠ και Λιμενικό το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Διαβάζεται σε 3'
Μετανάστες
Μετανάστες AP

Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ με το Λιμενικό, εξαρθρώθηκε στη Ρόδο το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Πώς δρούσε ο 44χρονος αρχηγός με τον 16χρονο γιο του.

Στην εξάρθρωση του μεγαλύτερου κυκλώματος διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών που έχει δράσει ποτέ στη Ρόδο και ενός από τα μεγαλύτερα που έχουν δράσει στα Δωδεκάνησα, προχώρησε η ΕΥΠ σε κοινή της επιχείρηση με το Λιμενικό, στο νησί της Ρόδου.

Σε επιχείρηση που στήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης, οι άντρες του Λιμενικού εντόπισαν την βίλα που διέμενε ο 44χρονος Σύρος Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης με τον 16χρονο γιο του και υπαρχηγό του στο κύκλωμα, τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν, ενώ εντόπισαν και δύο χώρους-κρησφύγετα όπου έκρυβαν τους διακινούμενους μετανάστες.

Η έρευνα για την δράση τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε πληροφοριακό επίπεδο, για να φτάσουν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, η ΕΥΠ συνεργάστηκε με συμμαχικές Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών άλλης χώρας και σε επιχειρησιακό με το Λιμενικό.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Πατέρας και γιος δρούσαν επί δύο χρόνια από τα τουρκικά παράλια όπου συγκέντρωναν τους ενδιαφερόμενους μετανάστες και τους προωθούσαν στην Ρόδο με ταχύτατες διακινήσεις που γίνονταν με ταχύπλοα σκάφη και πολυτελείς θαλαμηγούς, τις οποίες διαφήμιζαν μάλιστα στους ενδιαφερόμενους ως πολυτελή μεταφορά και γι’ αυτό τον λόγο ζητούσαν 4.500-5.000 ευρώ από το κάθε άτομο.

Πατέρας και γιος είχαν ζητήσει και είχαν λάβει άσυλο από την γειτονική χώρα και όταν κατάλαβαν ότι είχαν αρχίσει να γίνονται αντιληπτοί από τις τουρκικές Αρχές, πέρασαν στην Ρόδο από τον περασμένο χειμώνα και έστησαν το Αρχηγείο τους στο νησί. Τον ρόλο λοιπόν της συγκέντρωσης των ενδιαφερόμενων συνέχισαν να τον αναλαμβάνουν άλλα μέλη του κυκλώματος στην Τουρκία, στην πλειοψηφία τους ομοεθνείς του «εγκεφάλου» και στην Ρόδο ως τόπο άφιξης αναλάμβαναν την διαχείριση οι ίδιοι.

Ο γιος είχε τον ρόλο του συντονιστή και επιβλέποντος των οδηγών και των υπολοίπων μελών που παρακολουθούσαν από υψώματα την άφιξη των σκαφών και με το που άφηναν τον κόσμο στις ακτές, έδινε το σήμα στους οδηγούς για να παραλάβουν άμεσα τους μετανάστες και να τους μεταφέρουν στα «safe houses».

Από εκεί με πλαστά διαβατήρια και εισιτήρια πλέον οι μετανάστες θα συνέχιζαν το ταξίδι τους στην ενδοχώρα της ελληνικής επικράτειας και εν συνεχεία σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η έρευνα για την πλήρη αποκάλυψη του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης συνεχίζεται. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν αρκετές προσαγωγές και άλλων ατόμων που ο ρόλος του καθενός εξετάζεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα