Ρόδος: “Λάθος ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας” – Στον “αέρα” η ασφάλεια των εργαζομένων

Ρόδος: “Λάθος ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας” – Στον “αέρα” η ασφάλεια των εργαζομένων
Το κατάστημα εστίασης στη Ρόδο που του επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου Caption/Facebook

Παρά τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι "10 ελεγκτές από την Επιθεώρηση Εργασίας έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο στο beach bar" με τον σερβιτόρο "κολυμβητή", η Ομοσπονδία των εργαζομένων κάνει λόγο για λάθος διαδικασία και ζητά να ελεγχθεί η ασφάλεια.

Παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα ως προς τις συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής στο beach bar της Ρόδου όπου εργαζόμενοι σερβίρουν μέσα στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται πως για το περιστατικό πραγματοποιείται προκαταρκτική εξέταση με εντολή τού εισαγγελέα Ρόδου, μετά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί αλλά και την επίσκεψη το πρωί της Δευτέρας κλιμακίου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του εισαγγελικού λειτουργού ,ο οποίος και παράγγειλε τη περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Το πρωί της Δευτέρας, ο νέος Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για περιστατικό που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος δήλωσε ότι όλα έγιναν με συναίνεσή του κι ότι είναι ευχαριστημένος”, ωστόσο αναφορικά με τη νομοθεσία και ενδεχόμενη παραβίασή της σημείωσε πως: “εξετάζουμε τα ζητήματα ασφαλείας εργασίας του εργαζόμενου, δηλαδή ότι πρέπει να φοράει καπέλο και ειδική μπλούζα για να μην τον πειράζει ο ήλιος. Δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει δουλειά μέσα στο νερό, ούτε νόμος που το απαγορεύει. Υπάρχουν κανονισμοί ασφαλείας στον νόμο για το πώς ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει με ασφάλεια. Αυτό εξετάζουμε αυτή τη στιγμή”.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε πως “η Επιθεώρηση Εργασίας έστειλε 10 ελεγκτές που έμειναν εκεί επτά ώρες. Έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι και δεν βρήκαν παραβάσεις”, έλεγχοι όμως που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων επισιτισμού – τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου ήταν λάθος:

“Την ώρα που ο συνάδελφος προσπαθεί να ισορροπήσει, στο βίντεο ακούγονται γέλια χλευασμού από αυτούς που τραβάνε το βίντεο. Ο συνάδελφος είναι το δένδρο. Καιρός να δούμε και το δάσος. Δεν είναι πια μεμονωμένα περιστατικά, είναι πλειοψηφία. Ο έλεγχος που έγινε για 7 ώρες ήταν λάθος έλεγχος. Δεν ζητήσαμε από την ανεξάρτητη Αρχή να ελέγξει εάν οι συνάδελφοι είναι στην ΕΡΓΑΝΗ, εάν κολλάνε ένσημα ή αν πληρώνονται. Εμείς ζητήσαμε να κληθεί το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων”.


Και πρόσθεσε: “Δυστυχώς τέτοιο κλιμάκιο στο νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καταρχάς, εργασία μέσα στο νερό. Υπάρχει η τεχνική Επιθεώρησης Εργασίας αρμόδια για τα θέματα υγείας και ασφάλειας που με νόμο του 2010 οφείλει να εξετάζει αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας σε εργαζόμενους στις παραλίες. Στα παιδιά που είναι πάνω κάτω στις ξαπλώστρες κάτω από 40 βαθμούς. Έχουμε αφήσει απ ’έξω τα παιδιά αυτά και ασχολούμαστε με τον συνάδελφο που βγάζει 3.000 ευρώ τον μήνα.

Το παράνομο είναι στο ότι προσφέρεται «νόμιμη» εργασία σε κάτι που είναι παράνομο όπως αυτές οι πλωτές κατασκευές. Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω 500.000 εργαζόμενους στην εστίαση από τέτοιες κανιβαλιστικές πρακτικές. Δεν είναι έγνοια μου να κλείνουν οι επιχειρήσεις, αλλά να εναρμονιστούν με την εργατική νομοθεσία”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα