Ρόδος: Προκαταρκτική εξέταση ζητά ο εισαγγελέας για τον σερβιτόρο – “κολυμβητή”

Ρόδος: Προκαταρκτική εξέταση ζητά ο εισαγγελέας για τον σερβιτόρο – “κολυμβητή”
Ο σερβιτόρος στη Ρόδο που παρέδιδε την παραγγελία με το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση του TWITTER

Εξελίξεις υπάρχουν στο ζήτημα του σερβιτόρου - "κολυμβητή" στη Ρόδο, με τον εισαγγελέα να ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Προκαταρκτική εξέταση θα πραγματοποιηθεί με εντολή τού εισαγγελέα Ρόδου για το περιστατικό που αφορούσε τις συνθήκες εργασίας εργαζομένου σε beach bar, ο οποίος παρέδιδε παραγγελία με το νερό της θάλασσας να βρίσκεται μέχρι τη μέση του.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί για το περιστατικό αλλά και την επίσκεψη το πρωί της Δευτέρας κλιμακίου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του εισαγγελικού λειτουργού ,ο οποίος και παράγγειλε τη περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η Ροδιακή, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου πρόκειται να λάβουν καταθέσεις αλλά και στοιχεία προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου που αποτελούνταν από τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Εγγλέζο αλλά και τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάση Σταμούλη, μέλη της διοίκησης του ΕΚΡ και τον δικηγόρο κ. Νικηφόρο Παπανικόλα, επισκέφθηκαν τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, για να τον ενημερώσουν για δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα στο νησί μας την περασμένη Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Εγγλέζος, «το ένα αφορά τον εργαζόμενο σερβιτόρο, του οποίου η εικόνα έχει κάνει το γύρο του κόσμου για το γεγονός ότι σερβίρει μέσα στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον εισαγγελέα να μεριμνήσει ώστε το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας δηλαδή τεχνικοί επιθεωρητές να έρθουν από την Αθήνα γιατί δυστυχώς στην περιοχή μας δεν υπάρχει Τεχνική Επιθεώρηση, ένα αίτημα που εδώ και δέκα χρόνια το Εργατικό Κέντρο ζητάει επίμονα να δημιουργηθεί σε μία περιοχή όπου υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, δεν γίνεται να περιμένουμε από τον Πειραιά τους τέσσερις επιθεωρητές να έρθουν για να καλύψουν ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Έγινε ενημέρωση στον κ. εισαγγελέα και για το άλλο περιστατικό του ξυλοδαρμού εργαζομένου στην Παλιά Πόλη και εκεί θα ξεκινήσει μία έρευνα ώστε να δούμε τα πραγματικά αίτια που έχουν συμβεί. Εμείς σαν διοίκηση Εργατικού Κέντρου αλλά και σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων παρόλο που οι εργαζόμενοι εξέδωσαν ανακοίνωση ότι όλα είναι καλά, και δεν θέλουν καμία υποστήριξη στην ουσία από το συνδικαλιστικό χώρο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε και αυτούς που υπέγραψαν το κείμενο αυτό και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που στο μέλλον θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες εντολές ή καταστάσεις στο χώρο της εργασίας τους».

Πάντως, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» και πως «η γενική εικόνα στη περιοχή μας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους είναι καλύτερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια».

Το σερβίρισμα στο νερό και τι ισχύει για τη “σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου”

Στο μεταξύ, τη δική του παρέμβαση στην υπόθεση της Ρόδου, χωρίς, όπως τονίζει, να υπεισέρχεται στις λεπτομέρειες, έκανε το πρωί της Δευτέρας ο Θανάσης Παπαϊωάννου.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ και ειδικός στο Εργατικό Δίκαιο τόνισε στο Ελληνικό Ατομικό Εργατικό Δίκαιο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που δεν μπορούν να παραβιαστούν ακόμα και όταν ο εργαζόμενος συμφωνήσει ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε αναλυτικά: «Αποφεύγω συνειδητά να σχολιάζω την τρέχουσα επικαιρότητα, ιδίως επειδή δεν γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά κάθε επίμαχης υπόθεσης.

Επειδή όμως διαβάζω πολλά αυτές τις ημέρες για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και επειδή η επιστημονική μου ειδίκευση είναι το Εργατικό Δίκαιο, δικαιούμαι και ίσως υποχρεούμαι να πω το εξής: στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο (και όχι μόνο το ελληνικό) υπάρχουν πολλές διατάξεις -και ιδίως αυτές που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια του εργαζομένου- που δεν μπορούν να παραβιασθούν ακόμη και εάν ο εργαζόμενος συμφωνήσει, ακόμη και εάν δοθεί μεγάλη αμοιβή γι’ αυτές. Κατά συνέπεια, τα επιχειρήματα περί υψηλού μισθού, φιλοδωρημάτων κ.λπ. δεν έχουν θέση στη σχετική συζήτηση.

Αυτά, και χωρίς να υπεισέρχομαι στην ουσία της υπόθεσης, την οποία δεν γνωρίζω στην πληρότητά της».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα