Σάμος: Αντιδράσεις για το κλειστό αεροδρόμιο

Διαβάζεται σε 5'
Αεροδρόμιο Σάμου (φωτογραφία αρχείου)
Αεροδρόμιο Σάμου (φωτογραφία αρχείου) ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το αεροδρόμιο της Σάμου θα κλείσει για το μεγαλύτερο μέρος του Νοεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές γραμμές του νησιού. Η ανακοίνωση της Fraport.

Κλειστό θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου από τις 5 έως τις 25 Νοεμβρίου, λόγω εργασιών αναμόρφωσης από τη Fraport Greece.

Η είδηση έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, καθώς επηρεάζει τις μετακινήσεις από και προς το νησί. Όπως επισημαίνουν το αεροδρόμιο πρόκειται να μείνει κλειστό για το μεγαλύτερο μέρος του Νοεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές γραμμές που εξυπηρετούν το νησί. Είναι ο κατεξοχήν μήνας με τα περισσότερα ανεκτέλεστα δρομολόγια λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέρει το Samos24.gr.

“Είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο συνδέει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κω, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Λήμνο. Το κλείνουν διότι θέλουν να γίνουν κάποιες εργασίες, όχι στον αεροδιάδρομο, περιμετρικά να συμπληρώσουν κάποια φώτα και να γίνουν και κάποια έργα στο τέλος του διαδρόμου” δήλωσε στο MEGA ο πρόεδρος επιμελητηρίου Σάμου και αντιδήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Κυριαζής.

“Το καράβι έχει για τον Οκτώβριο 3 δρομολόγια, είναι 10 – με 12 ώρες το ταξίδι. Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα δρομολόγια για τον Νοέμβριο. Με το αεροπλάνο μεταφέρονται φάρμακα καθημερινά, αίμα για εξετάσεις, καρκινοπαθείς ανεβαίνουν στην Αθήνα για χημειοθεραπείες”, σημείωσε ενώ αποκάλυψε πως για την εν λόγω απόφαση δεν ενημερώθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση. “Το μάθαμε από το ίντερνετ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fraport Greece, η αναστολή λειτουργίας των διαδρόμων αφορά επίσης και άλλα αεροδρόμια, όπως αυτά της Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Ρόδου, Σαντορίνης, Καβάλας, Μυκόνου και Ζακύνθου. Τα έργα περιλαμβάνουν εκτενείς αναδιαμορφώσεις των πλευρικών ζωνών ασφαλείας και περιοχών ασφαλείας πέρατος διαδρόμου, με στόχο την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας.

Παρ’ όλο που οι εμπορικές και ιδιωτικές πτήσεις θα διακοπούν προσωρινά, οι υπηρεσίες των αεροδρομίων θα παραμένουν κανονικά για το κοινό, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπου θα εκτελούνται πτήσεις από ελικόπτερα. Η Fraport Greece διαβεβαιώνει ότι η κανονιστική συμμόρφωση και η ασφάλεια αποτελούν βασική της προτεραιότητα.

Οι περίοδοι κατά τις οποίες θα διακοπεί προσωρινά η λειτουργία των διαδρόμων, με αποτέλεσμα όλες οι εμπορικές και ιδιωτικές πτήσεις να ανασταλούν, έχουν ως εξής:

  • Σάμος (SMI): 05 Νοεμβρίου – 25 Νοεμβρίου 2024
  • Μυτιλήνη (MJT): Κάθε Τρίτη, 24 ώρες (15 Νοεμβρίου 2024 – 25 Μαρτίου 2025)
  • Κέρκυρα (CFU): 18 Νοεμβρίου – 08 Δεκεμβρίου 2024 & 13 Ιανουαρίου – 31 Ιανουαρίου 2025
  • Κεφαλληνία (EFL): 25 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου 2024
  • Ρόδος (RHO): Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 48 ώρες (10 Δεκεμβρίου 2024 – 31 Ιανουαρίου 2025)
  • Σαντορίνη (JTR): 08 Ιανουαρίου – 23 Ιανουαρίου 2025
  • Καβάλα (KVA): 10 Ιανουαρίου – 30 Ιανουαρίου 2025
  • Μύκονος (JMK): 25 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου 2025
  • Ζάκυνθος (ZTH): 10 Φεβρουαρίου – 28 Φεβρουαρίου 2025

Η ανακοίνωση της Fraport Greece:

Στο πλαίσιο του έργου της περαιτέρω πολυεπίπεδης αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων και έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη δεύτερη κατασκευαστική περίοδο, η Fraport Greece, φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, θα προχωρήσει στην τρίτη φάση των επιμέρους εργασιών σε αυτά.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των διαδρόμων, ανά αεροδρόμιο, κατά τις οποίες θα διακοπούν προσωρινά όλες οι εμπορικές και ιδιωτικές πτήσεις, παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των ανωτέρω περιόδων θα πραγματοποιούνται από ελικόπτερα, πτήσεις επείγοντος χαρακτήρα (αεροδιακομιδές, πτήσεις έρευνας και διάσωσης, πυρόσβεσης, ανθρωπιστικές, κρατικές και λοιπές πτήσεις εθνικού χαρακτήρα), εφόσον απαιτηθεί, ενώ όλες οι υπηρεσίες των αεροδρομίων, θα λειτουργούν κανονικά, για το ενδιαφερόμενο κοινό.

 Αναγνωρίζοντας ότι η αναστολή της λειτουργίας των διαδρόμων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις στις μετακινήσεις και τις μεταφορές στις τοπικές κοινότητες, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα ανωτέρω έργα αφορούν την πλήρη αναδιαμόρφωση των διαδρόμων των αεροδρομίων. Ο στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφαλείας αυτών και οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εκτενείς επεμβάσεις αναμόρφωσης των πλευρικών ζωνών ασφαλείας διαδρόμου (Runway Strips) και περιοχών ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (RESA).Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος της Σύμβασης Παραχώρησης.  Πραγματοποιούνται δε, με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού στον κάθε τόπο, μιας και η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής υπευθυνότητας  είναι βασικές αρχές της Fraport Greece.

Η διακοπή της λειτουργίας των διαδρόμων είναι απολύτως απαραίτητη, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των έργων. Παρ’ όλα αυτά και βάσει σχεδιασμού, τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αποτελούν τη μικρότερη δυνατή περίοδο που μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία τους.

Η κανονιστική συμμόρφωση και η ασφάλεια, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν βασική προτεραιότητα της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την περαιτέρω αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Όπως προαναφέρθηκε, σχετίζονται με έργα μεγάλης κλίμακας που εκτελεί η εταιρεία, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα