Σαντορίνη – Αμοργός: Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ – Πάνω από 100 δονήσεις τη μέρα

Διαβάζεται σε 4'
Αμοργός
Αμοργός (Φωτογραφία αρχείου) iStock

O θαλάσσιος χώρος μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης εξακολουθεί να δίνει ισχυρούς σεισμούς και την Τετάρτη. Ο τελευταίος σεισμός που καταγράφηκε.

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε στις 20:34 το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το βράδυ της Τετάρτης με τη σεισμική ακολουθία στο σημείο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Κατά μέσο όρο 100 δονήσεις ταρακουνούν κάθε μέρα τους κατοίκους των Κυκλάδων όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, με τους ειδικούς να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια τους.

Εν τω μεταξύ ο Δήμος της Αμοργού κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.

Επεκτείνονται στον Δήμο Αμοργού τα μέτρα για τους εργαζομένους

Την επέκταση των μέτρων στήριξης και στον Δήμο Αμοργού ανακοίνωσε, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρία Νίκη Κεραμέως.

Η κα. Κεραμέως λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, σημειώνει: “Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην Αμοργό, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού) επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού”.

Στη Σαντορίνη αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ προς τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους της Σαντορίνης που δοκιμάζονται από την πρωτόγνωρη σεισμική δραστηριότητα, θα εκφράσει αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου η οποία επισκέπτεται την Πέμπτη (13/2) το νησί.

Η αντιπροσωπεία αποτελουμένη επίσης από τον γεν. γραμματέα Δημήτρη Καφαντάρη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βλάσση Σιώμο, θα συναντηθεί στις 10.30 στο δημαρχείο με το δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο.

Κατά τη συνάντηση θα εξεταστούν ακόμη οι δυνατότητες συνδρομής της ΚΕΔΕ στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κλιμάκιο Εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».

Πάνω από 15.300 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σε 16 μέρες

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 15,300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13,200 με μεγέθη Μ ≥ 1.0.

Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 13 σεισμούς με Μ≥ 4.0, και 4 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5.5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου. Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα