Σαντορίνη: Πάνω από 60 σεισμοί το βράδυ της Κυριακής – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Διαβάζεται σε 4'
Σαντορίνη: Πάνω από 60 σεισμοί το βράδυ της Κυριακής – Σε επιφυλακή οι Αρχές
Eurokinissi

Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται από το πρωί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης. Αναστατωμένοι κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί. Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός.

Συνεχής και αδιάκοπη είναι η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, οι οποίες δεν σταματούν να δονούνται από σεισμούς μεγέθους έως και 4,7 Ρίχτερ.

Ήδη μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν σημειωθεί πάνω από 60 σεισμοί, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων της Σαντορίνης, της Ανάφης και της Αμοργού. Παράλληλα, παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, όπως στον θαλάσσιο χώρο κοντά στη Σίφνο.

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τη νύχτα, στη 01:54, ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σε μικρή απόσταση από τη Σαντορίνη, κατά τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από την 24η Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, διαπιστώνεται «μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας», έχουν καταγραφτεί πάνω από 380 σεισμοί, δήλωσε χθες, Κυριακή (03/02) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καραστάθης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν «με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου». Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.

Πιθανότητα μεγάλου σεισμού – Δεν σχετίζεται η δραστηριότητα με το ηφαίστειο

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα «αρκετά σημαντικά ρήγματα» που υπάρχουν στην περιοχή λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός».

«Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».

«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξήγησε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

Και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε ύστερα από αυτοψία ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τον ηφαιστειακό χώρο.

Σε ετοιμότητα οι αρχές

Οι αρχές έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολείων και της αποφυγής πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση δύο επιστημονικών επιτροπών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και άλλων αρμόδιων φορέων.

Ειδικότερα, τα προληπτικά μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες είναι:

  • Αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
  • Αποφυγή προσέγγισης εγκαταλελειμμένων κτηρίων
  • Αποφυγή πρόσβασης στα λιμάνια: Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών

Σήμερα, Δευτέρα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τονίζοντας: «Τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο “φρύδι” στη Σαντορίνη ενδεχομένως να κινδυνεύουν με τις ισχυρές δονήσεις. Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που αν τους ακολουθούσαμε, μάλλον δεν θα μπορούσαν να χτιστούν κτίρια πάνω στο “φρύδι” της Σαντορίνης. Τα υπόσκαφα είναι τα πλέον σταθερά. Επιπλέον, ο κόσμος να αποφεύγει να περπατάει πολύ κοντά στα κτίρια. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε οτιδήποτε εξέχει από την όψη του κτιρίου».

Στο νησί της Σαντορίνης έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και 2 ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων καθώς και ομάδα χειριστών drones αλλά και εναέριοι διασώστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα