Σαντορίνη: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων σε 24 ώρες – Γιατί οι ειδικοί δεν είναι ακόμα αισιόδοξοι
Διαβάζεται σε 4'![Σαντορίνη: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων σε 24 ώρες – Γιατί οι ειδικοί δεν είναι ακόμα αισιόδοξοι](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-10-640x426.jpg)
Συνεχίζεται το μπαράζ δονήσεων στις Κυκλάδες με δεκάδες ισχυρούς σεισμούς να καταγράφονται σε ένα εικοσιτετράωρο. Τι λένε οι ειδικοί.
- 07 Φεβρουαρίου 2025 07:40
Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών να καταγράφει μονάχα την Πέμπτη (6/2) περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ.
Σημειώνεται πως ανάμεσα στις χιλιάδες δονήσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης, οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι 5,2 Ρίχτερ (5/2) και 5 Ρίχτερ (4/2). Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου είχαν ανιχνευθεί συνολικά περισσότεροι από 7.700 σεισμοί.
Υπενθυμίζεται πως στη Σαντορίνη θα μεταβούν σήμερα Παρασκευή (7/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμόδιους για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Συνολάκης: “Μπορεί να δούμε την γέννηση ενός νέου ηφαιστείου”
Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότια Καλλιφόρνιας, θα μεταβεί επίσης σήμερα στην Σαντορίνη. Ο ίδιος ανέφερε για την αποστολή στο νησί: «Θα δούμε την Πολιτική Προστασία. Για μένα είναι πολύ σημαντικό, πέραν αυτής της αποστολής, να δω πού θα βάλουμε παλιρροιογράφους, γιατί είναι ένα πράγμα το οποίο καταλάβαμε ότι έλειπε από την περιοχή, δεν υπήρχε ο παλιρροιογράφος. Είναι ένα επιστημονικό όργανο που μετράει τη στάθμη της θάλασσας».
Ο κ. Συνολάκης διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τέτοια όργανα σε όλο το Αιγαίο, «αλλά θέλουμε τέσσερις στην περιοχή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις αλλαγές της στάθμης σε περίπτωση που γίνει ένα τσουνάμι», και σημείωσε ότι μαζί με τον Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο «κάναμε έναν αγώνα δρόμου να βρούμε στην Ελλάδα παλιρροιογράφους. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι ένας έτοιμος την Παρασκευή, αύριο. Βέβαια, χρειάζεται να πάει να εγκατασταθεί, αλλά και επίσης άλλος ένας την επόμενη εβδομάδα».
Σε σχέση με την έντονη σεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών επισήμανε: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει. Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολούμπο, μερικούς άλλους κρατήρες».
Ε. Λέκκας: “Μικρές εξάρσεις ή υφέσεις δεν δίνουν αισιόδοξο μήνυμα”
Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (7/2) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, αναφορικά με την πορεία του φαινομένου. «Μικροεξάρσεις ή μικροϋφέσεις δεν μπορούμε να πούμε ότι δίνουν αισιόδοξο μήνυμα. Αυξομειώσεις έχουμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από μεγάλα μεγέθη», είπε αρχικά ο καθηγητής.
«Η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες αλλά μπορεί και να έχουμε ένα μέγεθος πιο μεγάλο από 5,2. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αλλά αν εκδηλωθούν μεγέθη πάνω των 5,2 Ρίχτερ θα βοηθήσουν την εκτόνωση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι μεγαλύτερη των 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», συμπλήρωσε.
Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (6/2), ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:
“Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου”.