Σαντορίνη: Τι δείχνει ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ για την εξέλιξη της ακολουθίας
Διαβάζεται σε 5'Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού. Πόλη “φάντασμα” η Σαντορίνη.
- 06 Φεβρουαρίου 2025 12:32
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σημειώθηκε μπαράζ δονήσεων ενώ σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκαν έξι νέες δονήσεις μεγέθους από 4 έως 4,4 Ρίχτερ, σε διάστημα μόλις μισής ώρας, μεταξύ 05:00 και 05:36.
Η σεισμική ακολουθία εντάθηκε στις 07:51, οπότε και σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ακολούθησε σεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 08:21 στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κέντρο της Σαντορίνης έχει ερημώσει ενώ σήμερα ήρθη το απαγορευτικό απόπλου. Αυτό σημαίνει ότι τα δρομολόγια των πλοίων θα πραγματοποιηθούν κανονικά για όσους επιθυμούν να φύγουν από το νησί ακτοπλοϊκώς.
Από τους συνεχείς σεισμούς δοκιμάζεται και η Αμοργός. Μηχανικοί ελέγχουν τα παλιά κτήρια ενώ οι τεχνικοί τοποθετούν ειδικές κορδέλες σήμανσης επικινδυνότητας σε κτήρια τα οποία κρίνονται ακατάλληλα, προσθέτει η ΕΡΤ. Πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό από τη Νάξο έχουν μεταβεί στο νησί προκειμένου να το ενισχύσουν.
Κλειστά παραμένουν έως αύριο, Παρασκευή (07/02), τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Το αν θα λειτουργήσουν εκ νέου από Δευτέρα θα επαναξιολογηθεί στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Ηφαιστειακού και Σεισμικού Κινδύνου.
Παράλληλα, τοποθετείται σεισμογράφος και στην Ίο προκειμένου οι ειδικοί να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα στην περιοχή.
Από τις 27 Ιανουαρίου 2025, τα νησιά Κυκλάδων έχουν πληγεί από περισσότερους από 1.000 υποθαλάσσιους σεισμούς, με μερικούς να ξεπερνούν το μέγεθος 5,0. Τα επίκεντρα των σεισμών βρίσκονται κυρίως ανάμεσα στα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού. Η παρακάτω απεικόνιση δεδομένων, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ψηφιακό Μοντέλο Υψομέτρου Copernicus, γεωτοποθετεί το σεισμικό σμήνος. Περιλαμβάνει επίσης δείκτες για τα επίκεντρα και τα μεγέθη των σεισμών που έχουν συμβεί από την αρχή της σεισμικής κρίσης.
Το ερωτηματικό για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ
Υπενθυμίζεται πως χθες, στις 21:09 το βράδυ καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος.
Με ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως ο χθεσινός σεισμός επιβεβαιώνει την εκτίμησή του ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία.
«Ο χθεσινοβραδινός σεισμός 5,2 επαλήθευσε την εκτίμηση μου, διατυπωμένη δημόσια, ήδη από το περασμένο Σάββατο και συνεχώς καθημερινά, ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό; Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή!», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος
Β. Καραστάθης: Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου
«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4» δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ο κ Καραστάθης υπογράμμισε: «Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα».
«Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
“Διασπορά δυνάμεων σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό, Νάξο και Αστυπάλαια” – Ποια μέτρα έχουν ληφθεί
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, εξήγησε στην ΕΡΤ πώς «από την πρώτη στιγμή έχει πραγματοποιηθεί διασπορά δυνάμεων, όχι μόνο στην Σαντορίνη, αλλά σε Ίο, Αμοργό, Νάξο και Αστυπάλαια».
«Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιήθηκε διασπορά δυνάμεων με εξοπλισμό και εργαλεία, αλλά και με ειδικά εκπαιδευμένο διασωστικό σκύλο. Στη Σαντορίνη επιχειρούν συνολικά 70 πυροσβέστες, ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες δύο πυροσβεστικούς σταθμούς του νησιού, καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο που είναι αρμόδιο για την πυρασφάλεια του αεροδρομίου», τόνισε ο κ. Τσίγκας. Kαι όπως τόνισε, ανάλογη διασπορά στην σεισμογενή περιοχή έχουν και τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, Ελληνική Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Όσον αφορά τις σκηνές που έχουν στηθεί στην περιοχή, εξήγησε ότι «αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου ασφαλείας για φυσικές καταστροφές, ώστε οι διασώστες να μπορούν να επιχειρούν χωρίς εμπόδια».
Όπως είπε ο ίδιος, στην επιχείρηση συμμετέχει και η ειδική ομάδα «Ίκαρος» του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ δυνάμεις έχουν σταλεί από την ΕΜΑΚ και άλλα πυροσβεστικά κλιμάκια. «Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επέμβουμε, αλλά οι ενισχύσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όλα τα δεδομένα αξιολογούνται και μεταφέρονται στο πεδίο, όπου επικεφαλής βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος», ανέφερε ο κ. Τσίγκας επισημαίνοντας ότι ο κεντρικός συντονισμός της επιχείρησης γίνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ καθημερινά συνεδριάζει και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου.