Σαρηγιάννης: “Άμεσα στην Ελλάδα η παραλλαγή Κένταυρος – Είναι πιο μολυσματική”

Σαρηγιάννης: “Άμεσα στην Ελλάδα η παραλλαγή Κένταυρος – Είναι πιο μολυσματική”
SOOC

Ακόμα και εντός Αυγούστου αναμένεται να εμφανιστεί στη χώρα μας η νέα παραλλαγή σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Ποια τα χαρακτηριστικά της και πότε εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει.

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η εμφάνιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους “Κένταυρος” στη χώρα μας, το οποίο δεν αποκλείεται να καταφτάσει ακόμα και μέσα στον Αύγουστο όπως εκτίμησε, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

“Είναι αρκετά πιθανό η Κένταυρος να ”μπει” στη χώρας μας τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω των τουριστικών ροών”, δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανική στον ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι “ήδη κυκλοφορεί με αρκετά μεγάλη διασπορά σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία χωρίς όμως να κυριαρχεί”.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε τόνισε στην Ελλάδα, αν εμφανιστεί μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να κυριαρχήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο καθηγητής μάλιστα εξήγησε ότι πρόκειται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5, ωστόσο με πιο ήπια συμπτώματα καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

Εν συνεχεία, εκτίμησε ότι δεν προβλέπεται μία πολύ σημαντική αύξηση στους σκληρούς δείκτες, αν επικρατήσει η “Κένταυρος”.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανάγκη για επιβολή μέτρων τον χειμώνα, σημείωσε πως θα μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα “πιο ήπια και στοχευμένα σε σχέση με τις προηγούμενες καμπές της πανδημίας”, όπως “το να γίνεται ένα self test την εβδομάδα στα σχολεία”, πράγμα που “θα ήταν ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να μειωθεί η διασπορά που περνάει μέσα από αυτά”.

Τέλος, στάθηκε στη σημασία της 4ης δόσης του εμβολίου για την ενίσχυση της ανοσίας, λέγοντας: “Ο λόγος που καταγράφονται 35-40 νεκροί την εβδομάδα είναι ακριβώς η πτώση της ανοσίας. Πληρώνουμε ήδη την επιλογή να μην κάνουμε την 4η δόση τώρα γιατί θα έρθει η επόμενη. Είναι το συνετό να γίνει τώρα με ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος να επικρατεί”.

Μετάλλαξη Κένταυρος: Όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής

Η υποπαραλλαγή BA.2.75 ή Centaurus έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, αυξάνεται όμως γρήγορα κυρίως στην Ινδία. Ερευνητές εκεί έχουν αναλύσει την αλληλουχία σε περισσότερα από 1.000 δείγματα της παραλλαγής από τον Μάιο. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων στη χώρα αυτή προκαλούνται επί του παρόντος από την BA.2.75. Η παραλλαγή αυτή φαινόταν να έχει πλεονέκτημα μετάδοσης έναντι της BA.5.

Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές, η Omicron 5(ΒΑ.5)και η Centaurus, έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Αυτό υποδηλώνει ότι η Centaurus μπορεί να μην ωθήσει τα κρούσματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εκτός Ινδίας, τουλάχιστον όχι όσο η ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή και προτού η παραλλαγή εμφανίσει πολλές επιπλέον μεταλλάξεις.

Μέχρι στιγμής, η BA.2.75 έχει ανιχνευθεί σε σχετικά χαμηλά ποσοστά εκτός Ινδίας, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκονται στη μέση ή μόλις πέρασαν τις κορυφές των αυξήσεων που προκαλούνται κυρίως από τη BA.5. Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτές οι παραλλαγές ανταγωνίζονται κατά κάποιο τρόπο η μία την άλλη και είναι σχεδόν ισοδύναμες. Έτσι, άνθρωποι που είχαν BA.5 δεν είναι πιθανό να έχουν μια σημαντική μόλυνση με BA.2.75 και το αντίστροφο.

Εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πολύ πρόσφατα (κυρίως ως preprints) στηρίζουν αυτή την ιδέα. Πράγματι, οι δύο παραλλαγές έχουν παρόμοια ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα που προκαλούνται από εμβολιασμό και προηγούμενη μόλυνση. Το 2021, η Ινδία έζησε ένα εκρηκτικό κύμα κρουσμάτων που προκλήθηκαν από την παραλλαγή Delta, η οποία μοιράζεται μια βασική μετάλλαξη με την BA.5. Πιθανώς, προηγούμενες μολύνσεις από Delta να παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι της BA.5, αφήνοντας ένα περιθώριο για τη BA.2.75. Υπάρχει η υπόθεση ότι κάποιες χώρες μπορεί στο τέλος να έχουν διαφορετικό μείγμα υποστελεχών της Όμικρον που επικρατούν σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Από τα δεδομένα στην Ινδία δεν φαίνεται ακόμη η Centaurus να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων εκεί. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και της προηγούμενης μόλυνσης φυσικά βοηθάνε. Αυτή η υβριδική ανοσία θα προστατεύσει και θα κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων.

Ενώ όμως η BA.2.75 δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως ως τώρα, θα μπορούσε να το κάνει στη συνέχεια. Ορισμένες αλληλουχίες της BA.2.75 περιλαμβάνουν μια μετάλλαξη που βρέθηκε στη BA.5 και ονομάζεται L452R, η οποία θα μπορούσε, δυστυχώς, να αυξήσει την ικανότητα της υποπαραλλαγής για επαναλοιμώξεις. Ακόμη δε κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που προκαλείται από την παραλλαγή Centaurus, η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο κόσμο με long COVID-19 (δηλαδή εμμένοντα συμπτώματα μετά τους 3 μήνες από τη διάγνωση) και γενικότερα, διατήρηση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας διεθνώς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα