Σαρηγιάννης για Antonov: Πιθανός κίνδυνος από τοξικές ουσίες – Αναγκαίες δειγματοληψίες για δύο μήνες

Σαρηγιάννης για Antonov: Πιθανός κίνδυνος από τοξικές ουσίες – Αναγκαίες δειγματοληψίες για δύο μήνες
Πτώση Antonov sooc

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε πως στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν τοξικές ουσίες. Τι συνιστά για τους πολίτες. Λεπτό προς λεπτό η μοιραία πτήση.

Την ανάγκη να γίνουν δειγματοληψίες στο σημείο της που έπεσε το αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα για τους επόμενους δύο μήνες για τοξικό περιεχόμενο, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ότι “τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος”.

Έρευνες του ΤΕΝΞ στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους

Στην συνέχεια σημείωσε πως για τον ίδιο λόγο “καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής. Για 1-2 μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους κατοίκους της περιοχής, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να φορούν μάσκες με τα σημερινά δεδομένα, αφού “ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει”.

Προειδοποίησε ωστόσο για την πιθανότητα “να προκληθεί επαναιώρηση (σ.τ.σ. σωματιδίων, δηλαδή σήκωμα σκόνης) από αγροτικές εργασίες κτλ.”, η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα.

Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους

Στη διάρκεια της νύχτας το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε με τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Η γιγάντια επιχείρηση που έχει στηθεί συνεχίζεται και σήμερα, Δευτέρα (18/07), με τους πυροτεχνουργούς, οι οποίοι θα εξετάσουν τον χώρο σε ακτίνα 500 – 1.000 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα τα βλήματα θα απομακρυνθούν από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας.

Έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο ασφαλείς δίοδοι, ώστε να προσεγγίσουν την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για μία διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Παράλληλα, σημειώνεται πως έχει βρεθεί το αντικείμενο της παρακάτω φωτογραφίας, που πιθανολογείται ότι είναι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Βρέθηκε αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το ένα μαύρο κουτί του Antonov ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI

Πτώση Antonov στην Καβάλα: Έχουν ληφθεί δείγματα από το έδαφος – Τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα

Μιλώντας στο MEGA, ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε πως έχουν ληφθεί δείγματα από το έδαφος, τα οποία θα αναλυθούν και αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε κάποια αναπάντητα ερωτήματα.

Έχουν ληφθεί δείγματα εδάφους ώστε να γίνουν οι αναλύσεις των χημικών παραμέτρων. Αυτές θα πάνε στο Γενικό Χημείο του Κράτους και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πάρουν δείγματα και από το νερό και από το έδαφος και από τον αέρα ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν την ασφάλεια των κατοίκων”, δήλωσε, ενώ επεσήμανε πως η περιοχή θα παραμείνει αποκλεισμένη για αρκετό καιρό “καθώς πρέπει να γίνει εκκαθάριση όλων των δειγμάτων που έχουν βρεθεί. Άμεση προτεραιότητα είναι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να μπορούν να μπουν στις περιοχές ώστε να αποκαταστήσουν τη ρευματοδότηση”.

Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα: Λεπτό προς λεπτό η μοιραία πτήση

Σε επίσημη ενημέρωση για την πτώση του αεροσκάφους Antonov 12 στην περιοχή της Καβάλας προέβη χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) επισημαίνοντας πως για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

Το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον Ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα. Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

«Για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ)» καταλήγει η ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα