Σε δίκη μητέρα για τον θάνατο βρέφους 38 ημερών από εγκατάλειψη και ασιτία
Για τον θάνατο του μόλις 38 ημερών μωρού της, θα λογοδοτήσει η μητέρα του. Το πήγε στο νοσοκομείο μελανιασμένο, βρώμικο, σε προθανάτια κατάσταση. Σοκάρουν οι λεπτομέρειες
- 14 Φεβρουαρίου 2015 21:58
Μια υπόθεση που προκαλεί θλίψη και οργή στο άκουσμα της, πρόκειται να απασχολήσει τις επόμενες μέρες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου και αφορά τον θάνατο ενός βρέφους μόλις 38 ημερών λόγω εγκατάλειψης και ασιτίας. Στο εδώλιο θα καθίσει η μητέρα του, κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Πρόκειται για υπόθεση που είχε έρθει στο φως τον Ιανουάριο του 2013, όταν στο κρατικό θεραπευτήριο Λέρου εμφανίστηκε μια μητέρα με το λίγων ημερών μωρό της, το οποίο έφερε ενδείξεις ασιτίας, έλλειψη καθαριότητας και προφανή απώλεια βάρους σε σχέση με τη γέννησή του.
“Ήταν μωβ, βρώμικο και με πληγές στις κλειδώσεις”
Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στην κατάθεσή του: “Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ηταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ισως είχε βγάλει λίγα τσίσα. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι.
Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού. Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Οταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαινόταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρώμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε”.
Κατέληξε μετά από τρεις μέρες στη ΜΕΘ
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, το βρέφος διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου. Οι γιατροί έδωσαν για τρεις μέρες μεγάλο αγώνα για να το κρατήσουν στη ζωή αλλά δεν τα κατάφεραν.
Η ιατροδικαστική έκθεση του ΠΑΓΝΗ, αναφέρει: “το άρρεν βρέφος, ηλικίας 38 ημερών, διακομίσθηκε με αερομεταφορά στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ την 19/1/2013 και περί τις 19.00 σε βαριά κλινική κατάσταση έχοντας κάνει ήδη μία ανακοπή στη διάρκεια της διακομιδής. Διαπιστώθηκε υποσιτισμός και παραμελημένη υγιεινή (πυορρούντα παρατρίμματα μασχαλιαίων και μηροβουβωνικών πτυχών καθώς και περιπρωκτική ερυθρότητα).
Αμέσως με την εισαγωγή του στη ΜΕΘ το βρέφος έκανε νέα ανακοπή που ανατάχθηκε και τέθηκε σε πλήρη υποστήριξη των οργανικών συστημάτων. Το βρέφος παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι αρχικές εξετάσεις αίματος ήταν εξαιρετικά παθολογικές, ασύμβατες με φυσιολογική λειτουργία. Κατά τη νοσηλεία του το βρέφος παρουσίασε κακή περιφερειακή αιμάτωση σε αμφότερα τα κάτω άκρα η οποία αντιμετωπίστηκε, ωστόσο παρέμεινε ισχαιμική περιοχή στο αριστερό πέλμα. Η κατάσταση του βρέφους άρχισε να επιδεινώνεται, παρουσίασε επανειλημμένα επεισόδια ανακοπής και τελικά κατέληξε την 22 Ιανουαρίου 2013 περί τις 12:55 μμ”.
Κανένα συναίσθημα η μητέρα
Όσον αφορά την μητέρα, αίσθηση προκάλεσε ότι κατά την παρουσία της στο κρατικό θεραπευτήριο Λέρου και ενώ είχε ενημερωθεί από τον γιατρό για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν το μωρό της, αυτή δεν εμφάνισε κανένα συναίσθημα αγωνίας ή ανησυχίας.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η μητέρα και ο σύντροφός της, τον οποίο ονομάτισε ως πατέρα του μωρού αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν, έβγαινε συχνά για διασκέδαση, ακόμα και αμέσως μετά την γέννα. Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων σε χώρους ψυχαγωγίας, όπως καφετέριες και εστιατόριο, το μωρό έκλαιγε πάρα πολύ και δεν το σήκωναν διότι θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να το κακομάθουν.
Από την κατάθεση μάρτυρα προέκυψε ότι οι γονείς ασχολούνταν με το facebook ενώ ο υποτιθέμενος πατέρας κάπνιζε μέσα στο σαλόνι. Οταν ξύπνησε το μωρό και η κατηγορουμένη το έφερε στο σαλόνι, η μάρτυρας διαπίστωσε ότι τον Ιανουάριο, στην καρδιά του χειμώνα, η κατηγορουμένη φορούσε στο μωρό ένα κοντομάνικο φανελάκι από μέσα και απ’ έξω ένα φορμάκι ξεκούμπωτο με τα χέρια απ’ έξω.
Πληροφορίες από dimokratiki.gr