Σε ύφεση οι φωτιές σε Μεσσηνία, Φθιώτιδα – Ενεργοποίηση “Copernicus” για τη Ρόδο

Σε ύφεση οι φωτιές σε Μεσσηνία, Φθιώτιδα – Ενεργοποίηση “Copernicus” για τη Ρόδο
Ενεργοποίηση "Copernicus" για την καταγραφή της οικολογικής καταστροφής στη Ρόδο Eurokinissi

Στη Ρόδο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής για ζημιές σε σπίτια και η καταγραφή από δορυφόρο ζητήθηκε για την πλήρη εκτίμηση της καταστροφής σε δασικές και γεωργικές εκτάσεις-Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα και σε Μεσσηνία και Φθιώτιδα.

Σε ύφεση βρίσκονται πλέον όλες οι φωτιές σε Ρόδο, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και Λογγίτσι Φθιώτιδας, με διάσπαρτες μικροεστίες εντός των καμένων εκτάσεων.

Στη Ρόδο δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια και η καταγραφή από δορυφόρο ζητήθηκε για την πλήρη εκτίμηση της καταστροφής σε δασικές και γεωργικές εκτάσεις. Οι ενισχύσεις της Πυροσβεστικής που είχαν φτάσει στο νησί από Αθήνα από το απόγευμα και μετά αναμένεται να επιστρέψουν πίσω, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης και των τελευταίων μικροεστιών επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα σε Ρόδο, Μεσσηνία και Φθιώτιδα.

Κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή της Ρόδου η οποία επλήγη από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην παραπάνω περιοχή.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα