Σε υλοποίηση μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες σε Βόλο και Λαμία
Το έργο αφορά τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία.
- 27 Απριλίου 2020 11:28
Σε δημοπράτηση βγήκε ακόμα ένα μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για πανεπιστήμια. Αυτή τη φορά είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που τολμά και βγάζει σε διαγωνισμό μέσω της μεθόδου της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το έργο αφορά τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία.
Τα έργα έχουν διπλό κατασκευαστικό αντικείμενο. Το πρώτο αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το δεύτερο θα λάβει χώρα στη Λαμία και αφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά έργο σε πανεπιστήμιο της χώρας. Έχει προηγηθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από τις αρχές του έτους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ένα ακόμα κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ που αφορά το Πανεπιστήμιο Θράκης. Συνολικά τα τρία έργα ξεπερνούν σε κόστος τα 500εκατ.ευρώ.
Είναι μία ακόμα συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναλάβει και υλοποιεί έργα που η αξία τους ξεπερνά τα 2δισ.ευρώ.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η αξία του έργου εκτιμήθηκε σε 116,62εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 94,05εκατ.ευρώ). Η διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με πρόσκληση, με τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων να είναι τρεις και τον ανώτερο έξι. Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, τα αντικειμενικά κριτήρια επιλογής ορίζονται στο άρθρο 15 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος που συνιστά την πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Οι προσκληθέντες υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι τις 18 Ιουνίου να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους. Στη συνέχεια όσοι πληρούν τα κριτήρια, θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση που χωρίζεται σε δύο στάδια. Στη Β1 Φάση θα ξεκινήσει ο διάλογος που θα ολοκληρώσει το τεχνικό αντικείμενο και στη συνέχεια εφόσον το έργο αδειοδοτηθεί και περιβαλλοντικά θα πάμε στην τελική, Β2 φάση που θα υποβληθούν οι προσφορές, τεχνικές και οικονομικές.
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ΣΔΙΤ, έχοντας πλέον εισέλθει στον χώρο των στρατηγικών επενδύσεων, αδειοδοτούνται με fast track διαδικασίες και κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Η αδειοδότηση θα πρέπει να εγκριθεί από το ΥΠΕΝ.
Συνολικά η σύμβαση θα έχει διάρκεια 360, 36 εκ των οποίων αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Οι υπόλοιποι μήνες είναι η διάρκεια της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω περιόδου όλα τα κτίρια πρέπει να επιστραφούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην κατάσταση στην οποία παρελήφθησαν.