Σε κρίσιμη καμπή το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στο Μαξίμου ο Δημογιάννης με τις προτάσεις των αγροτών

Σε κρίσιμη καμπή το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στο Μαξίμου ο Δημογιάννης με τις προτάσεις των αγροτών

Καθοριστικές για το μέλλον των κινητοποιήσεων οι επόμενες ημέρες. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο γγ της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Δ. Δημογιάννης, με τις προτάσεις των αγροτών

Σε σύγχυση δείχνουν να βρίσκονται οι αγρότες. Οι συσχετίσεις αλλάζουν διαρκώς και στα μπλόκα της χώρας επικρατεί ασάφεια ως προς τις διεκδικήσεις, αφού όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης «κάποιοι πατούν σε δύο βάρκες, άλλοι αλλάζουν γνώμη διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για την απόφασή τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλώς… παρακολουθούν τις εξελίξεις».

Αυτήν την ώρα, μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου  ο γγ της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Δημήτρης Δημογιάννης, προκειμένου να επιδώσει τις προτάσεις και τις θέσεις της Επιτροπής, στη βάση των οποίων προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Θα σας εκπλήξει ο αριθμός των μπλόκων που έχουν υπογράψει το πλαίσιο των προτάσεών μας, όπως και των φορέων» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημογιάννης, προσθέτοντας: «Με το πλαίσιό μας συντάσσονται τα πιο δυνατά μπλόκα».

Το Σαββατοκύριακο με επαφές που είχε ο πρωθυπουργός τόσο με τον Γιώργο Κατρούγκαλο όσο και με τον Βαγγέλη Αποστόλου έγινε ο τελικός σχεδιασμός για την αντιπρόταση της κυβέρνησης προς τα μπλόκα και τους παραγωγούς που θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Βάζοντας στο τραπέζι του διαλόγου θέματα, όπως το μητρώο των κατ’ επάγγελμα αγροτών, τις διευκολύνσεις για τη μεταβατικότητα των διατάξεων, τις εισφορές, το φορολογικό, αλλά και το «καυτό» πεδίο που αφορά τον ΟΓΑ, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί πως δεν θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των αγροτών για το 2016.

Στο Μαξίμου επιθυμούν το συντομότερο δυνατό να αντιστρέψουν το κλίμα από τις εικόνες με τον προπηλακισμό των βουλευτών, καθώς γνωρίζουν καλά πως λειτουργούν αποθαρρυντικά για το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ακόμα και η συνεχής ενημέρωση που πραγματοποιείται προς τους βουλευτές δεν είναι αρκετή για να τους καθησυχάσει, καθώς μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν, τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν καν να επισκεφτούν.

Επ’ αόριστον έκλεισαν τα Τέμπη

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από χθες στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο των Τεμπών, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτη Καλογιάννη να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καλογιάννης επισήμανε ότι «οποιοσδήποτε πάει σε διάλογο θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων όσων απαρτίζουν τον κλάδο, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα», ενώ ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα και ο διάλογος πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Μάλιστα μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε ότι «τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της δυτικής Ελλάδας

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της δυτικής Αχαϊας, με πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, ενώ συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, και Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στην Αιτωλοακαρνανία.

Συγκεκριμένα, αγρότες της δυτικής Αχαϊας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της δυτικής Αχαϊας και όπως ανακοίνωσαν ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 22:00.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Επίσης, αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να κλείσουν και σήμερα από τις 19:00, για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο του Ασπροχώματος

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Καλαμάτα, μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, όπως και από την επαρχιακή οδό Καλαμάτας – Μεσσήνης, καθώς αποχώρησαν από το μπλόκο του Ασπροχώματος οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Τον κόμβο του Ασπροχώματος κρατούσαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή κλειστό οι αγρότες της Μεσσήνης και της περιοχής Χανδρινού, οι οποίοι συμμετείχαν και στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και επικεφαλής του συντονιστικού τους οργάνου Δημήτρης Μπίρης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύνταξης των αγροτών της περιοχής και επιστροφή τους στο Ασπρόχωμα τις επόμενες ημέρες, αφού, όπως είπε, «η αποχώρηση των αγροτών είναι προσωρινή, ώστε καθένας να μαζέψει τις υποχρεώσεις του, γιατί ανοίγει η καλλιεργητική περίοδος».

Κλείσιμο του δρόμου αποφάσισαν και πάλι οι αγρότες στο Καλό Νερό                                

Αντίθετα, οι αγρότες της Τριφυλίας κρατούν ενεργό το μπλόκο στο Καλό Νερό, οι οποίοι, κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνέλευση, αποφάσισαν το κλείσιμο του δρόμου για σήμερα, από τις 4 το απόγευμα έως τις 7 το βράδυ, δυσκολεύοντας εκ νέου την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία, αλλά και των οχημάτων που κατευθύνονται από Τρίπολη και Καλαμάτα προς Πύργο – Πάτρα, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου στο Καλό Νερό, ζήτησαν την ενίσχυση των κινητοποιήσεων με περισσότερα τρακτέρ και μεγαλύτερη συμμετοχή συναδέλφων τους.

«Η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη. Είναι εβδομάδα πολιτικών αποφάσεων, γι’ αυτό πρέπει να στηρίξουμε τα μπλόκα, να παραμείνουν τα τρακτέρ και ο δρόμος να είναι κλειστός» τόνισε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο Νίκος Σινάνης, ο οποίος ανακοίνωσε και το πλαίσιο διεκδίκησης των αγροτών που είναι: «όχι» στο ασφαλιστικό, «όχι» στο φορολογικό, «όχι» στα τεκμήρια διαβίωσης, μείωση του κόστους παραγωγής, κόκκινα δάνεια, απόσυρση φόρου στο κρασί και το τσίπουρο, αφορολόγητο 12.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Η συνέλευση των αγροτών όρισε, επίσης, μια τετραμελή Επιτροπή η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να έρχεται σε επαφή με τα άλλα μπλόκα της Πελοποννήσου, αλλά και όλης της Ελλάδας.

πηγή φωτογραφίας: intime

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα