Φωτιές: Ολονύχτια μάχη σε Πεντέλη και Μαραθώνα – Μία γυναίκα νεκρή

Διαβάζεται σε 8'
Φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη
Φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME

Το πρώτο θύμα από τις μεγάλες φωτιές που μαίνονται στη βορειοανατολική Αττική θρηνεί η χώρα. Διάσπαρτες εστίες σε Πεντέλη και Μαραθώνα, και αγωνία για τυχόν αναζωπυρώσεις σε Βριλήσσια και Γέρακα τη νύχτα.

Μια ακόμα εφιαλτική νύχτα αναμένεται να περάσει η Αττική, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (11/08) στον Βαρνάβα συνεχίζει να κατακαίει δάση και περιουσίες σε βορειοανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου, ενώ το δεύτερο 24ωρο ολοκληρώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο καθώς εντοπίστηκε μια απανθρακωμένη σορός -πιθανότατα γυναίκας- στο Πάτημα Βριλησσίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να βγει από το κτίριο επιχείρησης που εργαζόταν, το οποίο κάηκε κατά το πέρασμα της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Κι όλα αυτά, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες κατοίκων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για περιορισμένη δραστηριότητα των εναέριων μέσων.

Φωτιά σε επιχείρηση στον Γέρακα
Φωτιά σε επιχείρηση στον Γέρακα INTIME NEWS

Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, με το κύριο βάρος να πέφτει στην Πεντέλη και τα Βριλήσσια, όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ καθόλου καθησυχαστική δεν είναι η εικόνα στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (το βράδυ της Δευτέρας) του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, «πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς, αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα».

«Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη, αλλά και για τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Όπως είναι, λοιπόν, κατανοητό, η κατάσταση και απόψε παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα εναέρια αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά με το πρώτο φως της μέρας την Τρίτη (13/08).

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη
Φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Κρίσιμη η κατάσταση στην Πεντέλη

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Πεντέλη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Το βράδυ της Δευτέρας (12/08), η δήμαρχος Πεντέλης, Αναστασία Κοσμοπούλου, έκανε λόγο για νέα αναζωπύρωση στην Πεντέλη και συγκεκριμένα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Την ίδια ώρα, παραμένουν ενεργά μέτωπα στην περιοχή.

Αναζωπυρώσεις και νέες εστίες στον Μαραθώνα

Μια ακόμα δύσκολη περιοχή που προκαλεί ανησυχία είναι αυτή του Μαραθώνα, όπου, ενώ η κατάσταση ήταν καλύτερη νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας (12/08) “λαμπάδιασε” ξανά, με αναζωπυρώσεις και νέες εστίες.

Μια από τις κυριότερες αναζωπυρώσεις είναι αυτή στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη.

Η μεγάλη μάχη δίνεται στον Δήμο Μαραθώνα. Μου έχουν ζητήσει τη συνδρομή κι άλλων μηχανημάτων. Προτεραιότητα όλων μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες, το περιβάλλον και τα ζωάκια. Είναι δύσκολη νύχτα, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά” δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής, Βασιλική Καβαλλάρη, τονίζοντας πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, είναι καλύτερη η εικόνα στο Διόνυσο και στον Ωρωπό.

Πολύ δύσκολη νύχτα στον Γέρακα

Το βράδυ αναμένεται πολύ δύσκολο στον Γέρακα, όπου αργά τη Δευτέρα (12/08) εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Δέση, καλώντας τους να απομακρυνθούν.

Φωτιά σε επιχείρηση στον Γέρακα
Φωτιά σε επιχείρηση στον Γέρακα INTIME NEWS

“Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δέση Γέρακα. Αν βρίσκεστε στην περιοχή, απομακρυνθείτε προς κέντρο #Γέρακα και Λεωφόρο Μαραθώνος” ανέφερε, χαρακτηριστικά, το μήνυμα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, δε, εστάλη μήνυμα από το 112 για δασική πυρκαγιά στην περιοχή Βρανά Μαραθώνα, με τους πολίτες να καλούνται να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη.

Την ίδια στιγμή, φωτιά έχει ξεσπάσει σε αρκετές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βριλησσίων και του Γέρακα, ανάμεσά τους και σε ένα εργοστάσιο ξυλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά καίει με μανία, με τις φλόγες να έχουν ύψος τουλάχιστον 5-6 μέτρα – όπως αναφέρουν ρεπόρτερ – ενώ γίνεται λόγος για εκρήξεις από διάφορα σημεία.

Η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς η καύσιμη ύλη συντηρεί τη φωτιά.

Πάνω από 30 μηνύματα του 112

Σημειώνεται πως έχουν εκδοθεί πάνω 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο, Καλέντζι Μαραθώνα και Δέση Γέρακα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη
Φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Καταγγελίες κατοίκων για ολιγωρία και έλλειψη βοήθειας

Στο μεταξύ, σε κατάσταση απόγνωσης και απελπισίας βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίοι αισθάνονται αβοήθητοι.

Δεκάδες πολίτες ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους, με πολλούς εξ αυτών να καταγγέλλουν ολιγωρία και έλλειψη βοήθειας από τις αρχές, καθώς και πενιχρή δραστηριότητα από τα πτητικά μέσα, απευθύνοντας, την ίδια στιγμή, εκκλήσεις για περισσότερες δυνάμεις και, ειδικά, για εναέρια.

Αρκετοί κάτοικοι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους, προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν, όπως κουβάδες και λάστιχα, να σβήσουν τις φλόγες που έχουν φτάσει μέχρι τα σπίτια τους, ενώ ακόμη και οι δήμαρχοι ορισμένων περιοχών κάνουν λόγο για ελάχιστα πτητικά μέσα.

ΑΔΜΗΕ για φωτιές: Έχουν επηρεαστεί γραμμές μεταφοράς

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, ενημέρωσε απόψε ο ΑΔΜΗΕ.

Φωτιά σε επιχείρηση στον Γέρακα
Φωτιά σε επιχείρηση στον Γέρακα INTIME NEWS

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία.

Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση, όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.

Φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη
Φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σχεδόν 100 χιλιάδες στρέμματα επηρέασε η φωτιά

Αξίζει να σημειωθεί πως δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας (12/08) και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά, καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας (12/08) η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Meteo.gr

Βοήθεια από το εξωτερικό αναμένεται την Τρίτη (13/08)

Μπροστά στην πύρινη λαίλαπα, έξι χώρες στέλνουν ενισχύσεις στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Μετά τη Γαλλία, την Ιταλία (δύο Canadair) και την Τσεχία (75 άνδρες, 25 οχήματα), πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν επίσης η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

Αναφορικά με τις εναέριες δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Τουρκία στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Tractors και ένα ελικόπτερο, ενώ η Σερβία ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov.

Παράλληλα, η Γαλλία θα συνδράμει τις επιχειρήσεις με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma, το οποίο αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Δευτέρας, ενώ στέλνει επιπλέον 200 άτομα με 28 υδροφόρα οχήματα.

Η Ρουμανία στέλνει δύναμη 44 πυροσβεστών με τέσσερα υδροφόρα οχήματα, ενώ η Σερβία κινητοποιεί 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες για την αποστολή εναέριων πυροσβεστικών μέσων από την Τουρκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Οντζού Κετσελί αναφέρει πως «γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου για την παροχή βοήθειας στη γειτονική μας Ελλάδα στη μάχη της κατά των πυρκαγιών που πλήττουν την Αθήνα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα