Σε “συναγερμό” η χώρα σήμερα – “Ακραίος” κίνδυνος πυρκαγιάς

Διαβάζεται σε 7'
Πυροσβεστική
Πυροσβεστική (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Στο «κόκκινο» και στο “πορτοκαλί” πολλές περιοχές της χώρας, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς. Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός. Μήνυμα Κικίλια.

Σε κατάσταση συναγερμού αναμένεται να βρίσκεται και σήμερα, Παρασκευή, ο κρατικός μηχανισμός για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), την Παρασκευή υπάρχει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος.

Ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ υψηλός σε περιοχές:

  • Πελοποννήσου
  • Δυτικής Ελλάδας
  • Στερεάς Ελλάδας
  • Κύθηρα
  • Σκύρο
  • Λέσβο
  • Χίο
  • Ψαρά

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Παρασκευή 21/4

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή (20/6)

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός την Παρασκευή (21/6) με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων και βελτίωση από αργά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 βαθμούς και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 37 βαθμούς και κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων και από αργά το απόγευμα αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Συνέχισε λέγοντας: «Όσο ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση εφιστώ την προσοχή σε όλους. Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες και η κρατική μηχανή. Σε αυτό συνίσταται το σημερινό συντονιστικό. Καμία αμέλεια, καμία κίνηση, καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες».

Τουλάχιστον 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από τις 18:00 της Τετάρτης έως τις 18:00 της Πέμπτης εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 57 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη επτά.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Κλειστά τα πάρκα στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν τα πάρκα και τα Άλση που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, εξαιτίας του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, η κατηγορία κινδύνου για την αυριανή ημέρα ανήλθε στο “5(Κατάσταση Συναγερμού) Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος“.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας εφαρμόζεται το μέτρο “Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση”.

 Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Εφαρμογή Μέτρου Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας  οχημάτων και παραμονής εκδρομέων- περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης έχουν καθοριστεί σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες“.

Έτσι στο κέντρο της Αθήνας ο λόφος Φινοπούλου και το Πεδίο του Άρεως θα παραμείνουν κλειστά, όπως και ο Λυκαβηττός, όπου ακυρώθηκε η συναυλία Queen Symphonic, που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής.

Λυκαβηττός: Ματαιώνεται η συναυλία “Queen Symphonic”

Η πολυαναμενόμενη συναυλία “Queen Symphonic”, που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, ματαιώθηκε.

Την είδηση γνωστοποίησε η εταιρεία παραγωγής της συναυλίας, καθώς δόθηκε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής επισκεπτών στο θέατρο Λυκαβηττού, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια της συναυλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραγωγός εταιρεία θα επιστρέψει άμεσα το αντίτιμό τους.

Η ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής:

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής θα απαγορεύεται η διέλευση στον λόφο του Λυκαβηττού, το δημοτικό θέατρό του θα παραμείνει κλειστό και αναγκαστικά η συναυλία “QUEEN SYMPHONIC”, ματαιώνεται.

Η Παραγωγός εταιρεία, προχωράει στην άμεση επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων σας.

Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Δείτε ΕΔΩ), η περιοχή της Αττικής βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 5 (κατάσταση συναγερμού – Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς) και ως εκ τούτου επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής επισκεπτών. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα