Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα σενάρια για την εξέλιξή τους – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Διαβάζεται σε 4'
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα σενάρια για την εξέλιξή τους – Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Σαντορίνη EUROKINISSI

Η Σαντορίνη σείεται συνεχώς, με τους επιστήμονες να εξετάζουν αν πρόκειται για σμηνοσειρά ή προσεισμική ακολουθία.

Η Σαντορίνη συνεχίζει να σείεται στο “ρυθμό” των Ρίχτερ, με σεισμούς να καταγράφονται κάθε λίγα λεπτά, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, αλλά και στους κατοίκους, που εγκαταλείπουν με κάθε μέσο το νησί.

Το βράδυ της Τρίτης (04/02) αρκετές δονήσεις ξεπερνούσαν σε ισχύ τα 4 Ρίχτερ, με την πιο ισχυρή να σημειώνεται στις 22:00 και να υπολογίζεται στους 4,8 βαθμούς. Επίκεντρό της ήταν η θαλάσσια περιοχή 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Αμοργού.

Η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να επικεντρώνεται στη νησίδα Άνυδρο, με το κρίσιμο ερώτημα να παραμένει: Πόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να δώσει η περιοχή;

Ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει ότι, αν και το ενδεχόμενο είναι μικρό, υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού μεγέθους έως και 6,5 Ρίχτερ.

Παρόμοια εκτίμηση κάνει και ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος τονίζει ότι το μήκος του ρήγματος επιτρέπει έναν σεισμό αυτής της κλίμακας.

Ωστόσο, άλλοι σεισμολόγοι θεωρούν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα εκτονωθεί με μια πιο ήπια δόνηση. «Προσωπικά θα ήθελα έναν σεισμό της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ, ώστε να εκτονωθούν οι δυνάμεις πιο γρήγορα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σμηνοσειρά ή προσεισμική ακολουθία;

Μετά τους διαδοχικούς σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, αρκετοί επιστήμονες μιλούν πλέον για την πιθανότητα σμηνοσειράς. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Καρακώστα, η δραστηριότητα φαίνεται να μετατοπίζεται και να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, εκτιμά ότι η κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας πιθανότατα θα οδηγήσει σε προοδευτική αποδυνάμωση των δονήσεων, κυρίως στη Σαντορίνη. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σεισμός των 5 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος.

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός», δηλώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ ο Ευθύμιος Λέκκας εκτιμά ότι το μέγεθος είναι μικρό για να θεωρηθεί κύριος σεισμός.

Κάτοικοι της Σαντορίνης εγκαταλείπουν το νησί μέσω πλοίων από το λιμάνι του Αθηνιού, μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών
Κάτοικοι της Σαντορίνης εγκαταλείπουν το νησί μέσω πλοίων από το λιμάνι του Αθηνιού, μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών Stringer / SOOC

Υπάρχει ηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη;

Ένα ακόμη ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι αν η έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ηφαιστειακή διέγερση.

Ωστόσο, ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα ηφαίστεια της Καμμένης και του Κολούμπου μπορεί να ενεργοποιηθούν».

Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αύριο, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να επικαιροποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Σημειώνεται πως συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες των χωρών τους, που βρίσκονται ή πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, εξέδωσαν οι ξένες αρχές.

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (04/02), αύξησε την ανησυχία αρκετών πολιτών, αφού ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων ημερών.

Κεφαλογιάννη: “Όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα”

“Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ήταν το θέμα της σημερινής ευρείας σύσκεψης, στην οποία ο καθηγητής Σεισμολογίας Δρ. Κώστας Παπαζάχος μάς ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και την πορεία του φαινομένου αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.

Από την πρώτη στιγμή όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού είναι σε ετοιμότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις, και είναι σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους επιστημονικούς φορείς”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη.

Και συνεχίζει: “Στην σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Βασιλική Κουτσούκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Ανδρέας Φιορεντίνος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Διευθυντής του γραφείου της Υπουργού Δρ. Γιώργος Παπατζανής, η Διευθύντρια του ΕΟΤ, υπεύθυνη για τα γραφεία του Οργανισμού στο Εξωτερικό Άντζελα Βαρελά και η σύμβουλος της Υπουργού Τουρισμού Ηλέκτρα Παπαζάχου.

Νωρίτερα, συμμετείχα στη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια και θέμα την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.)”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα