Σεισμός 4,1 Ρίχτερ – Αισθητός στην Αττική
Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11.50 με επίκεντρο το Καπανδρίτι. Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα και για αυτό έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Αττική. Τι ανέφεραν στο News 24/7 οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος
- 01 Μαΐου 2018 23:53
Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 11.50 το βράδυ της Τρίτης βόρεια – βορειοανατολικά της Αθήνας στο Καπανδρίτι. Το εστιακό του βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα μόλις 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου γι’ αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Η δόνηση αρχικά καταγράφηκε με μέγεθος 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ αλλά τελικά αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.
Όπως δήλωσε στο News 24/7 ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας «δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα ανησυχίας όμως παρακολουθούμε το φαινόμενο».
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στο News 24/7 ότι «το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται μεταξύ Νέας Μάκρης και Μαραθώνα, εκεί όπου είχε ενεργοποιηθεί και τον περασμένο Ιανουάριο, στις αρχές του χρόνου στην ανατολική Αττική. Είχαμε κάποιους μαζεμένους σεισμούς τότε, με μεγαλύτερο μέγεθος 4,4 Είναι η ίδια περιοχή. Προς το παρόν εμφανίζεται μεμονωμένος αυτός. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Προς το παρόν ψυχραιμία».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «είναι μεγάλη η χρονική διάρκεια για να πούμε ότι ο σημερινός σεισμός συνδέεται με εκείνους. Το αν θα συνδεθεί μόνο το μέλλον θα το δείξει. Απλώς λέμε ότι είναι η ίδια περιοχή χωρίς να βλέπουμε άμεση σύνδεση.» Εμφανίστηκε καθυσηχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής λέγοντας: «Δεν δίνει μεγάλους σεισμούς αυτή η περιοχή. Το είχα πει και τότε. Ιστορικά μας δίνει μέχρι 5,5 – 5,7 βαθμούς, όχι παραπάνω.».
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.
Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι εγκατεστημένος στον Διόνυσο:
Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι εγκατεστημένος στην Πεντέλη: