Δύο σεισμoί 4,8 Ρίχτερ σε Σαντορίνη – Αμοργό, προηγήθηκαν οκτώ δονήσεις μεταξύ 4 και 5 βαθμών

Διαβάζεται σε 6'
Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη
Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη EUROKINISSI

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, με τους κατοίκους να ζουν μια ακόμη νύχτα αγωνίας. Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ και μετά τα μεσάνυχτα, τα νεότερα δεδομένα.

Διαδοχικοί σεισμοί καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Είχε προηγηθεί ο σεισμός 5,3 Ρίχτερ, που ταρακούνησε και την Αθήνα, στις 10:16 το βράδυ της Δευτέρας (10/02), ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της σεισμικής δραστηριότητας.

Το πρωί της Τρίτης (11/02), στις 9:17 νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 16,4 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Στις 8:39 προηγήθηκε σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ, 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 15,2 χιλιομέτρων.

Ακολούθησε έναν ακόμη που σημειώθηκε στις 7:58, της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 16,2 χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 7:36, 26 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης με εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα, τον οποίο διαδέχθηκε λίγα λεπτά αργότερα, στις 7:43, ένας ακόμη εντάσεως 4,2 Ρίχτερ, 16 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 13,6 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:14 σε απόσταση 233 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Οι υπόλοιπες σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».

Χθες στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι για τους νέους, ισχυρούς σεισμούς

Μιλώντας στον ANT1 το πρωί της Τρίτης (11/02), ο καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου είπε για τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις: «Εξακολουθεί να δείχνει η σεισμική δραστηριότητα σημαντική με μέτριους σεισμούς, με μικρά ρήγματα που σπάνε σε όλη τη ζώνη και παραμένει με πιθανότητες – όχι πολλές αλλά αρκετές, η διέγερση και του μεγάλου ρήγματος της Ανύδρου, που μπορεί να δώσει όπως έχουμε πει, το μέγεθος έξι».

Ερωτώμενος στη συνέχει αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Εγώ δεν δίνω κανένα περιθώριο να μιλάμε για κύριο σεισμό με 5,2 και 5,3. Είναι σαφές ότι ο κύριος σεισμός έχει την οροφή του 6. Μόνο όταν φτάσουμε σε κάτι που θα είναι 5,8 – 5,9 – 6 – 6,1 – εκεί μέσα είμαστε που θα μπορεί να συμβεί, τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό. Όσο είμαστε χαμηλά, και ιδίως κάτω από 5,5 δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό.

Παράλληλα, σχετικά με τη διάρκεια που εκτιμά ότι θα έχουν οι σεισμικές δονήσεις, είπε: «Αυτή η μέτρια δραστηριότητα, όσο διαρκεί έτσι και δεν γίνεται ο μεγαλύτερος σεισμός που περιμένουμε, θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό. Συγκρίνοντας από αντίστοιχες καταστάσεις που μοιάζουν γεωδυναμικά με το φαινόμενο αυτό που φαίνεται να συνδέεται με κίνηση μάγματος σε μεγάλο βάθος, προσέξτε όχι ηφαίστειο, μάγμα σε βάθος 4 με 5 χιλιομέτρων, αντίστοιχες καταστάσεις κρατάνε μήνες.»

«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός» είπε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

«Αυτη η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα…. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία, πρέπει να κινηθούμε σε ένα σεναριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.

Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.

Οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.

Στις 17 φεβρουαριου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.

Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα