Σεισμός 5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής
Διαβάζεται σε 4'Ακόμη ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5 Ρίχτερ, σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
- 04 Φεβρουαρίου 2025 15:18
Αμείωτη συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα με την τελευταία δόνηση να σημειώνεται το μεσημέρι της Τρίτης (04/02), μεγέθους 5 Ρίχτερ.
Ο σεισμός καταγράφηκε στις 15:04 το μεσημέρι σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, 22 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 13,2 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται ότι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ισχυρότερη -μέχρι πρότινος- δόνηση είχε φτάσει τα 4,9 Ρίχτερ.
Στην ίδια περιοχή, καταγράφηκαν λίγα λεπτά πριν τον σεισμό των 5 Ρίχιτερ, διαδοχικές δονήσεις μεγέθους 4.3, 3.7, 4.7 Ρίχτερ.
Σημειώνεται πως συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες των χωρών τους, που βρίσκονται ή πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, εξέδωσαν οι ξένες αρχές.
Το επίκεντρο των δονήσεων δείχνει να μετακινείται προς την Αμοργό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι Αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, στο νησί βρίσκονται διασώστες και κλιμάκιο της πυροσβεστικής.
«Έχουμε σήμερα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί κοντά στη νήσο Άνυδρο», δήλωσε νωρίτερα ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα».
Παπαδόπουλος: “Θεωρώ ότι θα ανέβουν κι άλλο τα μεγέθη των σεισμών”
«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία», είπε στο Live News ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
«Συνεχίζεται αυτή η σεισμική ακολουθία με τα ίδια χαρακτηριστικά καθώς από τα 3,5 ρίχτερ φτάσαμε στα 5 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι αν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο», τόνισε.
«Ενδεχομένως τα 5 Ρίχτερ να είναι ο κύριος σεισμός και θα το ξέρουμε σε δυο 24ωρα», τόνισε ακόμα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Εγκαθιστούν υποθαλάσσιους σεισμογράφους στη Σαντορίνη για το ηφαίστειο
Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής είχε γίνει ήδη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων στο παρελθόν. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.
«Η ερευνητική αποστολή ήταν προγραμματισμένη να γίνει, ωστόσο οι επιστήμονες που δουλεύουμε στην περιοχή είμαστε παρόντες και αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα για να ενημερώνουμε τις Αρχές και τους κατοίκους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Νομικού.
Οι σεισμογράφοι αυτοί θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα. Η έρευνα θα επαναληφθεί για όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.
«Ο στόχος μας με αυτές τις μετρήσεις είναι να συλλέξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για τη μικροσεισμικότητα της περιοχής, τα οποία θα συνδυαστούν με τους χερσαίους σεισμογράφους, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ανάλυση των σεισμών», τονίζει η κυρία Νομικού.