Σεισμός 5,1 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Διαβάζεται σε 4'
Σαντορίνη
Σαντορίνη SOOC

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων ημερών καταγράφηκε, το πρωί της Δευτέρας, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή είναι 5,3 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χλμ. νότια, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.

 

Σημειώνεται πως, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Η πηγή αυτή έκανε λόγο χθες, Κυριακή, για «σταδιακή μείωση» της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τα δεδομένα για πιθανή νέα παράταση των μέτρων.

Οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις οδηγίες για αποφυγή συναθροίσεων εντός κτηρίων και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα ή περιοχές που έχουν πρόβλημα ευστάθειας.

Παπαζάχος: Η κίνηση του μάγματος δεν σημαίνει ότι θα βγει ηφαίστειο στην Άνυδρο

Για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες μπορεί να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, Κώστα Παπαζάχο. Ο ίδιος σημείωσε, μάλιστα, ότι κάποιες ξεχασμένες δονήσεις είναι πιθανό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. “Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε”.

“Αυτές οι ακολουθίες έχουν μικρο-υφέσεις και εξάρσεις, οι οποίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο παζλ. Άρα θα πρέπει ο κόσμος να μην ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες” τόνισε.

“Γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Γι αυτό και τα μέτρα παρέμειναν αυστηρά, παρόλο που βλέπαμε τις 2,5 μέρες ησυχίας, γιατί ξέραμε και ξέρουμε ότι δεν έχει λήξει η κατάσταση εκεί. Αλλιώς κανείς δεν θέλει να κλείνει σχολεία, κανείς δεν θέλει να αποκλείει περιοχές. Η ασφάλεια όμως του κόσμου είναι πάνω από όλα” πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην κίνηση και την άνοδο του μάγματος τόνισε ότι το μάγμα είναι λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές. “Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει ας πούμε το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα. Το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει μέσα και δημιουργεί ηφαίστεια“.

“Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει ένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο” διευκρίνισε.

Όσον αφορά στους περίεργους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε στην ΕΡΤ: “Όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα