Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αμοργό – Ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής στην περιοχή

Διαβάζεται σε 3'
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αμοργό – Ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής στην περιοχή
EUROKINISSI @ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Το επίκεντρο του σεισμού υπολογίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 11,2 χιλιόμετρα. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε γίνει σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αμοργό σημειώθηκε στις 21.09 το βράδυ της Τετάρτης (5/2). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού υπολογίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 11,2 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε γίνει σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ, ενώ προηγήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τρεις ακόμα δονήσεις των 4 (στις 17.58), 4,1 (στις 17.18) και στις 21.00 των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας που παρατηρείται την περιοχή τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ακόμη οι επιστήμονες να είναι σε θέση να πουν ότι το φαινόμενο βαίνει προς αποκλιμάκωση.

Το επίκεντρο του σεισμού:

Πάνω από 6.400 σεισμοί σε 10 ημέρες

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη και την Αμοργό, την ώρα που οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία αν και κρούουν το «καμπανάκι» για κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με την Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, συνολικά πάνω από 6.400 σεισμοί σημειώθηκαν στην ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου.

Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.

Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.

«Αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. Τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα