Σέρρες: Μαίνεται η φωτιά στο όρος Όρβηλος για 28η ημέρα

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιά
Φωτιά (φωτο αρχείου) SOOC

Στα σύνορα με Βουλγαρία έφτασε η φωτιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες που συνεχίζει να καίει επί ένα μήνα. Τι ζητά ο Δήμος.

Σχεδόν επί ένα μήνα συνεχίζει να καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος, με τον δήμο Σιντικής στις Σέρρες να ζητά εναγωνίως από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τη συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, η φωτιά κατακαίει το παρθένο δάσος του βουνού για 28η μέρα, με τα καμένα στρέμματα να ξεπερνούν τις 26.000. Ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τατσιός εξήγησε στο τοπικό μέσο ότι η κατάσβεση της φωτιάς με επίγειες δυνάμεις δεν είναι δυνατή λόγω του δύσβατου της περιοχής αλλά και της ύπαρξης πολεμικού υλικού στο σημείο, ενώ πριν από 6 μέρες σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. «Περιμένουμε να κατέβει η φωτιά στον κάμπο, ώστε να μπορεί να επέμβει η Πυροσβεστική», ανέφερε.

«H oικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αυτά τα 26.000 στρέμματα αποτελούν τη μεγαλύτερη σε έκταση φωτιά φέτος στη χώρα μας. Επί ένα μήνα, οι κάτοικοι οργισμένοι και αγανακιτσμένοι βλέπουν ένα βουνό πάνω από το κεφάλι τους να καίγεται και ειδικά το βράδυ, είναι μια απόκοσμη εικόνα. Το να μη μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο γιατί υπάρχει αυτή η επικινδυνότητα, σημαίνει ότι η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει να δουλεύουμε για να μην ξανασυμβούν τα ίδια», τόνισε ο δήμαρχος, λέγοντας πως πριν από 20 χρόνια είχε ξεσπάσει και πάλι φωτιά στο βουνό, που έμεινε να καίει για τους ίδιους λόγους.

Πέρασαν τα σύνορα με τη Βουλγαρία οι φλόγες

Όπως αναφέρεται, η φωτιά έφτασε μέχρι τη Βουλγαρία, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις, με τη γειτονική χώρα να ζητάει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την κατάσβεσή της, επιχείρησαν καναντέρ από Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία, τα οποία ανεφοδιάζονταν στην λίμνη Κερκίνη σύμφωνα με τον δήμαρχο. Σήμερα, η φωτιά συνεχίζει να καίει στο Άγκιστρο, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με Βουλγαρία.

Τα αιτήματα του δήμου

Ο δήμος Σιντικής ψήφισε υπέρ της αποστολής εγγράφου με τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης, προς στο αρμόδιο υπουργείο. Ανάμεσά τους, η δημιουργία ενός σχεδίου πρόληψης, αλλά και η κήρυξη των καμένων στρεμμάτων ως αναδασωτέων.

Ζητούμε να καθαριστεί η περιοχή, να χαρακτούν δρόμοι, δίοδοι διαφυγής για τα ορεινά χωριά που έχουν μόνο ένα δρόμο πρόσβασης, να μπορούμε να εφαρμόσουμε σχέδιο εκκένωσης και να μας εντάξει το υπουργείο στους δήμους υψηλής επικινδυνότητας για φωτιά. Το δάσος θέλει 20 χρόνια να ξαναδημιουργηθεί κι ένα από τα αιτήματά μας είναι να μην υπάρξει ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελς.

Η νομοθεσία προστατεύει τα καμένα δάση όποτε εμείς θέλουμε να κηρυχθεί αναδασωτέα, να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Στέλνουμε τη συμπαράστασή μας στην Αττική και όταν τελειώσουν τα δύσκολα και πάψουν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ζητάμε να κοιτάξουν και προς τα εδώ και και να τη σβήσουμε επιτέλους αυτή τη φωτιά” υπογράμμισε στο thesstoday.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα